onsdag 1 januari 2014

Intressant fall om upphovsrätt

Det pågår just nu ett mycket intressant fall om upphovsrätt. Det hela har sin upprinnelse i en händelse för några år sedan när några personer med kopplingar till Sverigedemokraterna (SD) var inblandade i ett tumult i Stockholm när man använde rasistiska tillmälen och senare också beväpnade sig med ett järnrör. Händelsen filmades av en av de inblandade, Kent Ekeroth, och filmen läckte ut. Dagens Nyheter och Expressen valde att publicera bilder från filmen och även filmen i sin helhet, något som gjort att Ekeroth nu kräver DN på 70.000 kr för otillåten användning, utebliven namnangivelse och upphovsrättsligt intrång. Till sin hjälp har Ekeroth Staffan Teste, som kallar sig Bildombudsmannen. Teste har lång erfarenhet av att driva upphovsrättsliga mål. DN bestrider fakturan med hänvisning till yttrandefrihetens intresse är så starkt i det här fallet, att man har rätt att avvisa Ekeroths krav.

I upphovsrättslagen finns det en skrivning att offentliggjorda verk får återges i samband med dagsaktuella händelser. Enligt min mening så gäller detta dock endast att upphovsrättsägaren endast inte har rätt att neka publicering, det sägs inget om huruvida ersättning skall utgå eller inte.

Jag tror, utan att vara expert, att DN får bita i det sura äpplet och betala Ekeroth. Däremot tycker jag att Ekeroth borde dra tillbaka sitt krav på ersättning, eller åtminstone att hans partikamrater borde tvinga honom att göra det. Att en person i ledande befattning tjänar pengar på att filma sina egna rasistiska tillmälen är verkligen inget som ett parti som säger sig vilja tvätta bort rasiststämpeln tjänar på.

Fortsättning följer, var så säker

Kent Ekeroth
Foto: Johan Fredriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar