fredag 3 januari 2014

Bilder som ställer till problem

Nyligen släppta bilder från regimen i Nordkorea visar stolt upp den nyligen öppnade skidorten Masik Ski resort. Bilderna har dock väckt en del uppseende i väst då det finns ett FN-embargo mot försäljning till Nordkorea av det som benämns lyxutrustning, och dit räknas bland annat utrustning för skidåkning, golf, dykning och vattensport. På bilderna från Masik syns tydligt snökanoner från det svenska företaget Areco i Östersund, snöskotrar från Kanada, pistmaskiner från Tyskland och Italien, och en äldre skidlift av okänd tillverkning.

Arecos VD Johan Erling säger till nyhetssajten NK News att han inte har någon aning om hur minst sju av företagets snökanoner hamnat i Nordkorea, men att man bland annat säljer ett 40-tal maskiner till sin kinesiska återförsäljare varje år.

Till jämtländska Länstidningen (ltz.se) säger Erling:
– Det ligger väl närmast till hands att tro att någon slutkund i Kina sålt dem vidare till Nordkorea. Jag har bett vår återförsäljare höra efter hos sina kunder.
Enligt NK News uppger den nordkoreanska regimen att man förväntar sig att ha 5.000 besökare per dag i skidorten, 250 dagar per år. Med en kostnad på ca 50 dollar per person och dag räknar man med 62.5 miljoner dollar i årsintäkt, av vilka ca 43.75 miljoner kommer att vara vinst. Hur man ska få 5.000 besökare per dag att betala 50 dollar i ett land där folk svälter till döds är en fråga som kommer ganska naturligt.

Uppgifter i Aftonbladet säger att anläggningen kostat motsvarande ca 2 miljarder kronor och att trängseln i backarna kommer att, åtminstone i början, bli begränsad då endast ca 1.000 nordkoreaner äger ett par skidor.

Bilderna kan ses i NK News originalreportage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar