lördag 11 januari 2014

Recension av Blind man's bluff

Jag har läst boken Blind man's bluff, The untold story of American submarine espionage av Sherry Sonntag och Christopher Drew. Boken handlar om hur den amerikanska flottan har använt ubåtar i olika spionuppdrag, från andra världskrigets slut och fram till nutid. Det som beskrivs är både uppdrag, incidenter, olyckor och vilka ubåtstyper som utvecklats eller anpassats för spionverksamheten.

Fokuset ligger helt klart på det kalla krigets frostigaste tidpunkter, under 1960-talet och vid början av 1980-talet. Uppdrag och incidenter som beskrivs görs på ett sätt som i en agentroman eller en film i stil med Jakten på Röd oktober, dvs på ett mycket lättsamt men spännande sätt. Kollisioner mellan ubåtar från vardera sidan, tillfällen när ubåtar varit under dygnslånga angrepp och järva operationer är andra exempel på händelser som beskrivs.

Som källor till boken har Sonntag och Drew främst befäl och besättningar som var med på operationerna. Jag tycker dock att mycket av det som det berättas om är känt tidigare, som avslöjats genom spioneri och liknande.

Jag hade förväntat mig lite mer information om ubåten NR-1, den som sägs vara den farkost som använts till många hemliga spionuppdrag, men som nu skrotats. Dels hade jag förväntat mig lite teknisk information och egenskaper för NR-1:an, men även några exempel på uppdrag som den genomfört. Det kan vara så att NR-1:an och dess operationer fortfarande är väldigt hemliga, så att författarna inte fått ut denna information genom sina begäranden enligt The freedom of information act och därför inte heller lyckats få information genom besättningar.

Boken behandlar också endast amerikanska ubåtar och operationer, inga som utförts av USA:s allierade i NATO, vilket hade kunnat vara väldigt intressant för oss svenskar. Västtyska och italienska ubåtar sägs ju vara högintressanta som misstänkta för vissa av intrången i vårt territorialvatten under 80- och 90-talen.

Sammanfattningsvis en mycket intressant bok i ett ämne vi långt ifrån får veta allt om.

/Christer

NR-1

Foto: Joc Peter D. Sundberg
Public Domain

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar