torsdag 30 januari 2014

Bokfunktionen på Wikipedia

Jag är en stor och entusiastisk användare av Wikipedia. Visst, det finns en risk med att använda läsarskapat material, men i de allra flesta ämnen med en bred skara läsare så rättas eventuella felaktigheter till med tiden. Eftersom jag i mina texter här i bloggen och på andra ställen inte gör anspråk på att vara någon forskare så tycker jag att materialet i de allra flesta fall duger bra.

En funktion som inte alla känner till är funktionen att skapa en bok. Bokfunktionen hittar man i vänstra kolumnen "Skapa en bok". I ett exempel skapar vi en liten bok om två av bildbyråns Magnums mest kända grundare. Vi söker upp avsnittet om Robert Capa och startar bokfunktionen.


Välj "Lägg till den här sidan i boken"


Vi söker sedan upp Capas namnkunnige kollega Henri Cartier-Bresson. Välj "Lägg till den här sidan i boken". Repetera om så önskas. Välj sedan "Visa bok (x sidor)".


Du kommer då till en sida där du kan hantera din bok, ge den en titel, en undertitel, skapa kapitel, sortera om sidor, etc. När du känner dig klar väljer du format på sidans högra kolumn, t ex PDF, och därefter på "Hämta".


Nu har du skapat en bok i ett ämne som du själv har valt. Källor, författare och licens anges på de sista sidorna. Ta del av innehållet i Creative Commons innan du sprider boken. Har du tillgång till en bra skrivare så väljer du att skriva ut med så kallad "Booklet printing", så får du ut boken i A5-format.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar