4. Hägn och djurpark
Det finns goda möjligheter att fotografera olika djur i olika hägn och i djurparker. Du kan få bilder ganska lätt på en varg eller ett lodjur i en djurpark, men det är inte helt lätt att få till en bra bild. En bra bild är t ex en där djuret ser naturligt ut och visar sin vilda sida. Ett tips är att fråga djurparken om att få komma på besök när parken inte är öppen för andra besökare. Ta god tid på dig för att hitta en bra plats, där betong och staket inte finns inom den tänkta bildramen. Du kanske måste besöka parken ett par gånger för att lära dig hur djuren rör sig olika tider på dygnet. Och du, du måste självklart vara ärlig med att bilden är tagen i hägn eller djurpark och inte ute i det vilda.
Tiger, fotograferad på Kolmårdens djurpark Foto: Christer Hägglund |
5. Läs ditt motiv
Försök läsa djuret du ska fotografera. Genom att tänka igenom vad djuret ska göra kan du vara beredd och få bilder du aldrig hinner få annars. Det krävs erfarenhet för att göra det, men den erfarenheten kan du få, och den kan ge dig bilderna som skiljer dig från andra fotografer.
6. Läs på om ditt motiv
Hör litegrann ihop med punkt 5. Genom att läsa på i böcker och på internet kan du förbereda dig och lära dig beteenden hos de djur som du tänker fotografera. Du kan då vara beredd på saker som du tror att den kommer att göra, bara genom att känna till dess naturliga beteende. Det bästa är om du kan läsa på om djuret på den platsen där du ska fotografera det, kanske med en åtelkamera eller något annat. Tänk på att tillstånd kan behövas.
Fortsättning följer nästa vecka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar