söndag 19 januari 2014

Serie: Vad man behöver för naturfotografering, del 3

Tredje delen i vår serie om vad man behöver för naturfotografering. Del 1 och 2 kan du finna genom att klicka på etiketten "Vad man behöver" längst ned i inlägget.

7. Var på plats i god tid
Många djur är som mest aktiva vid solens upp- och nedgång. Om du tänker fotografera vid soluppgången så se till att vara på plats i god tid innan. Om du kommer precis när solen går upp är risken stor att du stör eller skrämmer djuren. Om du ska fotografera betande djur i solnedgången så var på plats redan ett par timmar innan. På så vis är det lugnt och stilla en ganska lång stund innan djuren kommer för att beta. Detta är speciellt viktigt om du ska rigga gömsle eller maskeringsnät.

Var på plats före soluppgången
Foto: Christer Hägglund


8. Tänk på din vittring
Försök också att tänka på din vittring, och om du kan anpassa din placering i förhållande till djuren med tanke på denna. Om du har vinden i ryggen så är risken stor att djuren får vittring av dig och blir extra varsamma eller till och med tar sig därifrån. Tänk också på att undvika dofter, som starka parfymer och mat som doftar mycket.

Björn som känner vittring
Foto: Christer Hägglund

9. Solens läge
Solens läge är också bra att ta i beaktande. Om du på dagtid valt en plats att fotografera djur på en speciell plats i solnedgången, och när du kommer dit så visar det sig att du får solen rakt mot kameran så är det såklart helt misslyckat. Det finns tekniska hjälpmedel för detta, bland annat appen Sun Surveyor som vi recenserat tidigare. I Pro-versionen kan du lägga in en annan position än den du befinner dig på, för att kunna förutse vilka ljusförutsättningar som gäller på en plats dit du tänkt resa. I gratisversionen kan du endast se platsen du befinner dig på, men du kan om du vill ändra till en tid längre fram.

Skärmbild från appen Sun Surveyor
Fjärde och sista delen kommer att publiceras nästa vecka. Missa den inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar