I början av januari tipsade vi om SVT:s sevärda dokumentär om Lennart Nilsson. Om du inte har sett den så bör du se om den går att få tag i, en bra dokumentär om en fantastisk människa och en av våra bästa fotografer. Appar till smartphones har vi recenserat ett par gånger, och vi fortsatte med våra söndagstips om platser att fotografera på. I januari var dessa Teknikland i Östersund, Gripsholms slott, Flottningsrännan i Ånge kommun och Järvzoo.
Gripsholms slott |
Scanpix meddelade att man inte längre säljer bilder till Elisabeth Ohlson Wallin efter montaget med kungen och drottningen, en av Englands största kedja med kamerabutiker sattes under rekonstruktion, vi skrev om bilderna som avgjorde världens öde när världsopinionen vändes mot Sovjet i Kubakrisen 1962 och SVT visade en serie om Kreativa visionärer, med bl a Annie Leibovitz.
Februari började med lite nya produkter i form av LCD-skydd till Nikons senaste modeller, ett söndagstips om ruinromantik, eller Urban Exploration (UE) som det också kallas. Övriga söndagstips under februari var Ett fotoprojekt, Hundspann i fjällen och Merlo Slott i Timrå. Månadens mest lästa inlägg just nu är ett om att SVT sände fler avsnitt i den populära serien Hemliga svenska rum. Den danska statstelevisionens motsvarighet som heter Alt forladt omnämndes också. Vi tipsade om att det fanns kamera till hallonpajen, dvs enkortsdatorn Raspberry Pi, och redde ut vad siffrorna på ett ND-filter betyder. På Utbildningsradions play-sida hittade vi programmet The power of pictures, och en intervju med Brutus Östling. Vi testade att geotagga bilder med mobilen och gratisprogram och -appar, och vi skrev om att Nikon D7100 släpptes och att den franske fotografen Olivier Voisin dödats i Syrien.
Mars började med en uppföljning på artikeln om bilder från Kubakrisen, där vi berättade om de amerikanska underrättelsetjänsternas specialister på att tolka information på foton. Vi gratulerade Johan Olsson till en fantastisk prestation när han vann guld på femmilen vid skid-VM, hade en workshop i hur man gör svartvita bilder med färgklickar i och skrev om en fotograf som hamnade i klammeri med rättvisan pga att han hade gamla skjutvapen som rekvisita.
Söndagstipsen i mars började med en promenad genom en uppvaknande stad, vidare till Armémuseum, konsertfoto och Stendörrens naturreservat. Paul Hansen förtjänade ett omnämnande då han vann förstapris i världens mest prestigefyllda tävling för nyhetsbilder. En av våra kameraryggsäckar blev testad och recenserad under en utflykt och vi tipsade om fler appar för smartphone. Ett återkommande ämne under året har varit lagar och regler kring åtelkameror, vilket vi skrev om när åtelkamera blev kameraåtal. Canon EOS 700D var en nyhet i mars, liksom vårt batterigrepp för Nikon D600 och våra kopplade mellanringar till superpris. Avslutningen av mars var äggande, med lite historisk härledning till varför vi äter ägg på påsken och varför vi dessutom målar dem.
April börjar inte med några lurerier i vår blogg, men väl en artikel om när en engelsk fotograf var så närgången mot en minister att ministerns näsa böjdes åt sidan av objektivet. Vi funderade lite kring vad man får fotografera och vad man får publicera, två saker som inte är riktigt samma sak, men båda är intressanta ämnen. Söndagstipsen bestod av kyrkor, Batteri Landsort och Valborgsmässoafton. Jag berättade om min förestående resa till Finland i juni och mina förberedelser för den, och sedan gjorde vi en djupdykning i juridiken igen i artikeln Förbud att fotografera, avbilda, beskriva... som handlar om nästan det enda som verkligen inskränker vår rätt att fotografera, nämligen lagen om skyddsobjekt. Har du inte läst den så gör det, du kommer att bli förvånad över vilka rättigheter den som skyddar ett skyddsobjekt har. En av årets bästa artiklar enligt många.
Tomas Blachman startade ett uppmärksammat tv-program i Danmark där han och en gästande man satt och begrundade nakna kvinnor och kommenterade deras kroppar. Vi gjorde ytterligare en resa in i juridiken gällande åtelkameror och skrev om våra produkter på olika håll i världen, bland annat vid Wai-o-tapu på Nya Zeeland. Attentatet vid Boston Marathon kom precis i min egen maratonuppladdning. Vi skrev om resultatet vid Rifo, Riksfotoutställningen, som av vissa kallas SM i fotografering, och om en rysk man som dödades när han skulle fotografera en bäver. Får man kalla sig fotograf? Ja det var en fråga vi tittade på, liksom hur man gör för att instagramma sina bilder från kameran och inte bara mobilbilder.
Maj inleddes med en liten historisk artikel om varför just första maj är arbetarnas högtidsdag, en artikel om Bryan Adams, Nikki Sixx, mfl kändisar som fotograferar och att Fotofyndet fick en systerbutik som heter BatteriCentrum. Vi berättade om att Johan Rheborg och Henrik Schyffert skulle göra en tv-serie om foto, Alla är fotografer, som vi såg fram emot. Nu när serien är slut vet vi att vi hade rätt i att ha höga förväntningar. Söndagstipsen började med ett tips om hur man hittar objekt för Urban Exploration, fortsatte upp i de svenska fjällen, en utflykt med fotoklubben och avslutades ute på kungliga Djurgården. Vi visade hur man monterar upp ett gömsle och berättade om en dokumentär om en av de största, Robert Capa. DIFO i Mellannorrland gick av stapeln i Husum, och vi skrev även om en man som klättrade upp i ett träd för att komma undan en björn. Det var bara det att björnen klättrade efter.
Vi fortsatte med att berätta om att äktheten i Paul Hansens vinnarbild från Palestina ifrågasatts. En djupdykning in i varför bländarstegen på kameran är så konstiga med en matematisk härledning och ett tekniktips om vilka olika sätt som finns att ladda in bilder i datorn. Maj avslutades med en diskussion kring medias roll vid upploppen i Stockholms förorter, och en artikel om en föreslagen lag om kränkande fotografering.
Juni började med att jag tog mig runt ett till en början soligt Stockholm, springandes 42.195 m. Mitt första maraton genomfördes på 3 tim 57 minuter och 40-årskrisen var avklarad. Det popluära bildprogrammet ACDSee kom i en ny version, och ett nytt Eye-Fi-kort började säljas. Chicago Sun-Times, en stor amerikansk dagstidning, sa upp alla sina fotografer och vi berättade om en dagstidningsfotograf som hamnade i bråk med ordningsvakter och polis angående ett skyddsobjekt. Den som hade rätt var fotografen och både polis och ordningsvakter borde ha haft en rejäl knäpp på nästan för att inte veta bättre.
Söndagstipsen bestod av ett tips om nationaldagsfirandet och om midsommarafton. Sedan reste jag till Finland för att fotografera björn och järv, vilket kom att prägla bloggen i allmänhet i juni, och söndagstipsen i synnerhet. Det blev flera söndagstips från resan, och ett par utrustningstips där jag berättade om vilken utrustning jag använde på resan. En fantastisk resa som är ett av mina bästa minnen från 2013. Vi skrev också om John Travolta och Kevin Spacey, två kändisar som fotobombat, och att jaktlagsutredningen ska se över lagen om åtelkameror.
Björn fotograferad i Finland |
Ett tema vi hade under juli var stöldskydd, där vi tipsade lite om olika sätt att skydda sin utrustning från att bli stulen, och säkerställa att man får tillbaka den OM den trots allt blir stulen. Vi berättade om den mexikanska resväskan, väskan som visade sig innehålla en stor del av bilderna som Robert Capa tog under det spanska inbördeskriget och som återfanns i slutet av 1990-talet i Mexico. Jakten på en bild heter ett inlägg om när stormakternas katt- och råttalek sammanfattades i foton tagna långt inne på den andra sidans hemliga områden.
Augusti började med lite mer juridik, den här gången om flygfotografering och tillstånd för att publicera flygbilder. Vi berättade också om den japanske fd lastbilschauffören som nu kallar sig krigsturist och reser omkring i krigsområden och fotograferar i privat syfte. SVT Play visade en mycket intressant serie som hette Expedition Tiger och den svenska modefotografen Sussie Ahlburg hittades drunknad i närheten av hemmet i London. Söndagstipsen i augusti var spegelblanka vatten, Röros i Norge, Rankleven i Ånge och Countryfestivalen i Östervåla.
Bild från Röros i Norge |
Vi började också med en serie artiklar om svensk fotospaning, i nutid och dåtid, med flygplan och med ubåt. Första artikeln handlade om Flygplan 37 Viggens olika versioner för fotospaning. VM i friidrott gick av stapen i Moskva och de stora kameratillverkarna var på plats, vilket vi berättade om. Den franske fotografen Olivier Morin tog en bild av Usain Bolt samtidigt som en blixt lyste upp himlen. Det drogs upp planer för en ny resa till Finland och vi frågade om man kan flyga Viggen och fotografera med en handhållen kamera samtidigt...? Under oroligheter i Kairo i Egypten dödades ytterligare en fotograf, den här gången i ett riktat attentat. En kvinnlig indisk fotograf utsattes för en gruppvåldtäkt, vilket återligen startade debatten om indiska mäns kvinnosyn. Combat Camera, det svenska försvarets fotografer, berättade vi om, liksom att jag själv svor över ett missat tillfälle att fotografera en sedan länge övergiven byggnad. Månadens sista artikel handlade om ett fotospaningsuppdrag med dödlig utgång.
September började med en söndag och följdaktligen ett söndagstips, denna gång om att åka på safari i Sverige. Vidare tipsade vi om kattfotografering, bilder på fåglar i flykt, älgjakt och bilder från min andra resa till östra Finland. Mer om den senare. Vi följde och tipsade om en serie naturprogram på SVT Play, Björnfamiljen, och tipsade även om sevärda YouTube-klipp. Polisfotografen som tog bilderna på den infångade terroristen bakom attentatet mot Boston Marathon släppte bilderna till publicering, något som kostade honom en hel del problem med sin arbetsgivare. Den 9 september firade vi 1000 inlägg och 51000 besökare i bloggen.
Skrotad bil |
Vi berättade om när en svenska ubåtar trängde djupt in på sovjetiskt territorium för att fotografera en fyr som trofé. Etik inom jaktfilm var en fråga som var aktuell i tiden. Boken 438 dagar om Martin Schibbye och Johan Perssons tid i fängelse i Etiopien kom och jag packade väskan och reste till Finland. Denna resa var på alla sätt sämre än resan i juni. Inte en björn sågs till på hela resan, flera flyg var försenade och det hela avslutades med en trafikolycka och en skrotad bil. Återigen berättar vi om svensk spaningsfotografering över Sovjetunionen, denna gång 1949 med en Spitfire över norra Sovjet. Missa inte den artikeln.
I oktober berättade vi om en alligator som tog kameran för en fotograf. Kameran återfanns 8 månader senare, dock i lite sämre skick. Vi redogjorde för statistik om mord och livstid, och vilka brott som har livstid i straffskalan. Något att tänka på innan du genomför en olovlig kärnsprängning till exempel. En sportfotograf träffades i huvudet av en golfboll från självaste Tiger Woods, och en berättelse om när jakten på det stora scoopet går överstyr och en fotograf blir mordbrännare. Vi berättade om fototävlingen Vilda blickar, och att Nikon släppte Nikon D610. Vårt favoritämne juridik berördes i inlägget "Konst eller hemfridsbrott", om en amerikansk fotograf som gjort en hel utställning med smygtagna bilder på människor i deras hem. Disciplin när man befinner sig i gömsle kan tyckas vara självklar, men erfarenheten från Finland säger annat, vilket ett av inläggen handlar om.
Gömsle i uthuset hemma på tomten |
I november började vi med att skörda frukterna av gömsleprojektet, med bilder på domherre, talgoxe och pilfink. Jag berättade också om att mina bilder från Finland visades upp på en utställning på Sundsvalls stadsbibliotek. Serien med Henrik Schyffert och Johan Rheborg började på SVT, vilken visade sig överträffa förväntningarna. På tekniksidan pratade vi om bildstabilisering och stativ, en bra eller dålig kombination? Att kändisar blir less på fotografer ibland såg vi när en känd pappa drog och avlossade sitt vapen för att visa sitt missnöje med en närgången paparazzo. Filmtips hör vintern till och vi gick ut med en riktigt bra film, "The Hidden war, the true story of the Bang bang club".
Domherrar, fotograferade från gömslet |
I serien om spaningsflygningar och kränkningar av våra grannländers luftrum skrev vi om en serie flygningar över Baltikum. Vinnarna i tävlingen Vilda blickar presenterades och vi berättade att den välkände och prisvinnande fotografen Niclas Hammarström blivit bortförd i Syrien tillsammans med en journalist.
December dominerades av julklappstips, ett varje dag från den 1:a till den 22:a. En annan sak som kom att prägla december var avslöjandena om vår svenska signalspaningsmyndighet FRA:s samarbete med sin amerikanska motsvarighet NSA, uppgifter som kommit fram genom Edward Snowden. En av världens största politker gick ur tiden när Nelson Mandela avled den 5 december. Vi berättade om att Ola Sevandersson, en sundsvallskille som startade bildredigeringssajten Pixlr, skänkte en stor summa pengar till en familj som behövde en rullstol till sin son. Tamron kommer med en intressant nyhet som börjar säljas i slutet av året, 150-600mm telezoomobjektiv med human prislapp. För alla jullediga avslutade vi året med ett antal filmtips i mellandagarna.
Det har varit ovanligt mycket foto på tv under 2013, en trend som vi hoppas håller i sig även kommande år.
Mycket hinner hända under ett år och vi hoppas att ni som läser vår blogg kommer att fortsätta med det under 2014!
Vi som skriver i bloggen passar också på att återigen önska ett gott nytt år!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar