söndag 5 januari 2014

Serie: Vad man behöver för naturfotografering, del 1

I och med detta inlägg börjar vi en ny serie som handlar om vad man behöver för att ta bra naturbilder. Totalt är det tolv punkter på listan och vi kommer att presentera tre i varje inlägg. I början kommer fokus att ligga på allt utom själva kamerautrustningen, denna kommer vi att avhandla i ett separat inlägg.

1. Tålamod. 
Det första tipset är kanske så självklart att man inte ser det som ett tips; tålamod. Du har troligen ett mål med ditt fotograferande när du ger dig ut för att fota vilda djur. Du kanske ser den färdiga bilden framför dig. Var beredd på att det kommer att ta tid. Det kan till och med ta mycket tid. Eller rent av massor av tid. Är du bestämd över att ha just den där speciella bilden så kommer det att krävas tålamod. Du kommer att sitta i naturen i många och långa timmar utan att se det du vill, men när du väl får bilden så kommer det att vara värt ansträngningen. Ett tips kan vara att redan innan ladda upp med någon bra ljudbok eller annat att fördriva tiden med som inte tar för mycket uppmärksamhet från djuren. Håll också ögonen öppna efter andra motiv än de du kommit för.

Soluppgång fotograferad från gömsle, i väntan på björn.
Foto: Christer Hägglund

2. Lugn
När du är ute i naturen, oavsett om du sitter i ett gömsle eller befinner dig ute utan skydd så ska du hålla dig lugn. Rör inte objektivet för hastigt, det skrämmer lätt djuren och även om de inte blir ivägskrämda så kan du ha gjort så att de är mer spända, oroliga och inte beter sig som normalt. Genom att använda ett Whimberly-huvud för teleoptiken minskar du risken för alltför hastiga rörelser på optiken. Detsamma gäller självklart dina egna rörelser, sparka inte i gömslets väggar, eller gör andra hastiga rörelser.

Kamera med stativhuvud av Whimberley-typ i fast gömsle.
Foto: Christer Hägglund


3. Gå inte över ån
Ofta finns det mer att fotografera i din närhet än vad du kanske tror. Det kan finnas fantastiska möjligheter i din egen trädgård eller i skogspartiet i bostadsområdet. En fördel med att fotografera i sådana miljöer är att djuren som finns där är förhållandevis vana vid människor. Nackdelen är såklart att risken finns att någon granne eller annan människa skrämmer bort dina fotoobjekt utan att ens vara medvetna om det. Jag har själv ett gömsle i uthuset på villatomten, där jag har fotograferat småfågel med gott resultat.

Foto: Christer Hägglund


Del två i vår serie publiceras om en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar