torsdag 23 januari 2014

Recension av Lindfors "Under ytan - ubåtar och svensk säkerhetspolitik" (1996)

Som jag tidigare skrivit om så har jag läst boken "Under ytan - ubåtar och svensk säkerhetspolitik" av Tommy Lindfors, utgiven 1996. Författaren var under många år skribent på en av våra största dagstidningar, och kämpade där med att få sina artiklar om ubåtar och säkerhetspolitik publicerade. Lindfors var en av få vid den tiden som ansåg att det inte var så säkert att ubåtarna som kränkte våra vatten var från Warsawapakten, utan att det var troligt att de i åtminstone några fall kom från NATO.

Jag tycker att boken är bra, den tar upp många indicier som pekar mot att det verkligen var västubåtar som kränkte oss under minst en handfull av våra mest kända ubåtsjakter: Hårsfjärden 1982, Töre 1983 och Karlskrona 1984. Indicier både i form av aktionsmönster, observationer i andra hamnar, bottenspår och signaler, med mera. Lindfors lyckas också knyta ihop det hela med ett motiv och ser ett mönster över tid som kan ha politiska kopplingar.

Den går vidare också in på vårt hemliga samarbete med NATO, något jag läst mer detaljerat om i Michael Holmströms mastodontverk "Den dolda alliansen".

Om man är intresserad av svensk utrikes- och försvarspolitik under modern tid så är böcker i det här ämnet klart läsvärda, och det gäller inte minst den här. Ta även en stund att reflektera över vad det skulle ha inneburit OM det var västubåtar som kränkte vårt territorialvatten och inte Sovjetunionen. Vår utrikes- och försvarspolitik under många årtionden, inte minst under 1980-talet, präglades starkt av rädslan för Sovjet där den invasionsförberedande undervattensverksamheten var en inte alls försumbar del.

USS Grayback 1982
Var det amerikanska Grayback som lämnade det kölavtryck som var ett av de
starkaste bevisen för att den kränkande ubåten i Hårsfjärden var sovjetisk?

Foto: PH1 S. Smith, US Navy
Licens: Public Domain






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar