onsdag 15 januari 2014

Teorin om USS Grayback

En av de intensivaste ubåtsjakterna i Sverige var den i Hårsfjärden 1982. Efter U 137:s grundstötning i Karlskrona skärgård så var det här den första riktiga ubåtsjakten och den blev därför grunden för många av de teorier som fanns i frågan, både hos marinen, politiker, journalister och hos allmänheten.

En sak som som gjorde att "bevisen" pekade österut var det faktum att spår efter ubåten sa att den hade utanpåliggande köl. Det fanns också ljudinspelningar av den som sa att den hade två flerbladiga propellrar. Den enda ubåt som passade på dessa egenskaper var de s.k. Whiskey-ubåtarna från Warsawapakten. U 137 var en sådan.

Idag vet vi att även NATO hade en ubåt som passar in på beskrivningen, USS Grayback (LPSS-574). En f.d. strategisk missilubåt som byggts om och som sedan i början av 1970-talet användes av den amerikanska marinens specialförband SEAL. Vad har SEAL då för uppgifter? Att oupptäckt tränga djupt in i andra länders inre vatten och placera ut och underhålla avlyssningsutrustning är en sådan uppgift...

Just sayin´... Vi återkommer till ämnet.

USS Grayback, med sina två fembladiga propellrar.

Foto: Darryl L. Baker, US Navy
Licens: Public Domain

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar