söndag 26 januari 2014

Serie: Vad man behöver för naturfotografering, del 4

Vi är framme vid fjärde delen i vår serie om vad man behöver för naturfotografering. Denna gång handlar det bland annat om gömslet.

10. Utforma gömslet efter motivet: 

10a. Fast gömsle
Olika vilt kräver olika utformning på gömslet. För att fotografera björn, varg, järv och örn passar det bäst med ett fast gömsle. Dessa är i allmänhet byggda av plywood på en trästomme. För att sätta upp ett fast gömsle behöver du tillåtelse av markägaren. I de flesta fasta gömslen sticker man ut sitt objektiv genom en öppning med ett tyg som insynsskydd. Det finns också ofta ett litet fönster att titta ut igenom när man sitter och spanar. Vissa djur är dock väldigt, väldigt känsliga för okända rörelser. Det kan då vara idé att istället sätta ett spegelglas i gömslet, som inte visar varken rörelse på objektiv eller rörelse inne i gömslet. Vissa rovfåglar är exempel på djur som kan behöva spegelglas i gömslet.

Foto: Christer Hägglund

10b. Tältgömsle
Lämpligt för fågel, mindre vilt som rådjur, hjortar, bäver, tjäder och orre. Vilket tältgömsle du väljer beror på ditt huvudmotiv, det finns en hel uppsjö olika som har sina olika för- och nackdelar. Inbyggd stol, öppningar åt alla håll, öppningar i marknivå, golv för övernattning, etc är exempel på olika egenskaper hos tältgömslen som finns på marknaden. Ibland kan det vara bra att komplettera tältgömslet med ett maskeringsnät.

Tältgömsle med inbyggd stol
Foto: Christer Hägglund



10c. Bilen som gömsle
En sak som är lätt att glömma är att bilen fungerar utmärkt som gömsle för vissa djur. Många arter är vana vid att se bilar och människor i bilar, du sitter skönt och har ett bra stöd för kameran i dörren på bilen. Komplettera med en bönpåse att lägga objektivet på så att du får rejält stöd. Kaffebryggare för 12V finns hos biltillbehörsbutiken, men tänk på att inte spela radio.

Flexistativ för fotografering i bil. Bönpåse är att föredra, men kolla så att
sidorutan på din bil går att veva ned helt och hållet, annars kan du behöva
komplettera med något för bättre stabilitet.
Foto: Christer Hägglund

11. Åtel
Om du är riktigt intresserad av att ta bilder på ett djur under en längre tid kan det vara idé att kombinera ett fast gömsle med en åtel. En åtel är en plats där man lägger ut mat åt djuren, mat som är anpassad efter vilken art man vill försöka locka dit. Att anlägga en åtel är en hel vetenskap, men man måste tänka på att om man till exempel vill lägga ut trafikdödat vilt eller döda grisar så måste man ansöka om tillstånd innan. I många fall måste köttet dessutom vara veterinärbesiktigat. Kontrollera innan med länsstyrelsen i ditt län vilka regler som gäller! En enklare variant av åtling är fågelbordet som du anlägger hemma och lockar till dig småfågel med. Om du lyckas med din åtel kan du få djur som återkommer på regelbunden basis och du kan få en lära känna och få en relation med olika individer. Om du ska åtla, tänk på att åteln inte ska synas på bilderna och sätt gärna någon kött- eller fläskbit uppe i ett träd, det gillar både järv och björn.

Grizzly som äter på bison-åtel i Yellowstone
Foto: Jim Peaco, Yellowstone 

12. Ordning och reda
Om du sitter i gömsle ska du ha ordning och reda. Dels så är det troligt att det är ljust när du kommer fram till gömslet eller när du sätter upp det. Det blir troligen mörkare, kanske till och med helt mörkt. Om du inte vet var du har prylarna så hittar du dem inte. Se också till att ha allt du kan tänkas behöva inom räckhåll. När det står en björn på 20 m håll så är det inte läge att börja rota i kameraryggsäcken efter ett extra batteri eller ett nytt minneskort.

Verkar det vara svårt och mycket att tänka på? Visst, men vissa saker tänker du igenom redan innan du går ut, andra ter sig helt naturliga när du väl är på plats. Och du behöver inte tänka på alla dessa punkter, men chansen är större att du lyckas med dina bilder om du gör det.

Inspiration till listan har jag fått i tal och skrift från naturfotograferna Magnus Fredriksson, Jouko Arvonen och Magnus Elander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar