lördag 4 januari 2014

Svenska fotografer i upprop

Ett stort antal naturfotografer, -filmare och författare har i ett upprop på Svenska Dagbladet debattsida den 27 december ifrågasatt den svenska politiken gällande rovdjurens antal. I uppropet pratar man om kärleken till naturen och att även rovdjuren har en naturlig plats i vår fauna, liksom en viktig funktion att fylla i våra ekologiska system.

När man umgås i kretsar med naturfotografer och jägare så är funderingar och diskussioner om rovdjur helt oundvikliga. En av mina ståndpunkter i ämnet är att vi är väldigt pigga på att engagera oss i antalet tigrar i Asien och andra utrotningshotade djur. Däremot vill vi själva hålla våra egna rovdjur på en miniminivå, trots att vi är ett rikt land med ett fungerade ekonomiskt skyddsnät för drabbade av rovdjursskador. Samma tankar om vår dubbelmoral uttrycks i uppropet och sammanfattas i:

Vi undrar hur vi i Sverige ska kunna förvänta oss att tigrar, elefanter, noshörningar och andra fantastiska djur ska kunna finnas kvar om vi själva inte tillåter att våra vilda djur får leva i annat än minimala antal. Vilka krav och förväntningar ska vi, i ett av världens rikaste länder, då kunna ställa på andra länder?

Bakom uppropet står:
Jens Assur, Jessika Berglund, Stefan Casta, Bosse Christiansson, Marika Delin, Henrik Ekman, Magnus Elander, Claes Grundsten, Peter Hanneberg, Mattias Klum, Bo Landin, Eva-Lena Neiman, Sven Nordqvist, Jan Röed, Hans Strand, Anna-Clara Tidholm, Staffan Widstrand, Karin Åström och Brutus Östling

Läs det i sin helhet på Svenska Dagbladet: Rovdjuren måste få ha sin plats i naturen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar