onsdag 8 januari 2014

FRA i hetluften igen

Försvarets Radioanstalt, FRA, är i blåsväder igen. Denna gång är dock stormen mer lokal än häromsistens när samarbetet med amerikanska NSA och brittiska GCHQ var i fokus. Denna gång gäller frågan bönderna i Karlskrona-området och deras rätt att sätta upp elstängsel och taggtrådsstaket. Jo, du läste faktiskt rätt.

FRA har avlyssningsanläggningar i området runt Karlskrona i Blekinge. Dessa anläggningar kan störas av elstängsel och taggtråd, det vill säga staketanordningar gjorda av ståltråd. På grund av detta vill Karlskrona kommun kräva bygglov för sådana staket, och det är väl en inte alltför vågad gissning att sådana bygglovsärenden även kommer att ta vägen förbi något lämpligt FRA-skrivbord. Det är nyhetssajten Jakt & Jägare som rapporterar om saken och enligt dem finns en rädsla bland de lokala bönderna, som uttalat sig genom sitt LRF-ombud, att deras grödor ska skövlas av vildsvin om rätten att stängsla in markerna inskränks.

En annan av LRF:s företrädare poängterar vikten av att vara snabb i sina åtgärder mot just vildsvin och menar att det är helt uteslutet att vänta på ett bygglov.

Beslut kommer efter den 19 januari.

Taggtråd

Foto: Thomas Jansson
Licensierad enligt Creative Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar