söndag 1 september 2013

Söndagstips: Safari i Sverige

Att man åker till Afrika på safari är inget nytt, det har man gjort sedan 1900-talets början. Själv har jag varit i Finland på björnsafari och sett björn, varg och järv. Men att det finns safarin även i Sverige är för många ganska okänt. Vi skrev för någon månad sedan om att länsstyrelsen i Jämtland givit tillstånd till en åtel för björn i Lofsdalen. Syftet var att arrangera resor dit för fotografering och björnskådning.

På sidan Svenska Ekoturismföreningen, med hemsidan ekoturism.org finns fler, liknande resmål i Sverige som alla jobbar för att sätta Sverige på kartan för den som vill se vilda djur. Det är björn, järv, älg, säl, tumlare och en del annat.

Enligt färska siffror är intresset större än någonsin, både bland svenskar och utländska gäster. Bland svenska gäster är intresset stort för säl och bäver, medan älgen är den givna favoriten för utländska gäster. Antalet besökare hos de 10 företag som intervjuats är ca 5.000, varav ungefär hälften är svenskar och hälften från andra länder. Holland och Storbritannien står för en stor del av de utländska gästerna. Hans Nordin på Norrigården Vildmark och Håkan Vargas på Vargas Vildmarkslodge, båda i Hälsingland, vittnar om att intresset för björnskådning bara växer.

- Vi har sysslat med björnskådning i snart 15 år och detta ser ut att bli vår bästa sommar någonsin. Bland gästerna finns många naturfotografer och naturintresserade, men även en växande grupp helt vanliga svenskar som är nyfikna på svensk natur och våra rovdjur, säger Hans Nordin.

Även bland lokalbefolkningen märker man en stor förändring till det bättre när det gäller inställningen till denna form av turism.

Är du intresserad så kan du läsa mer här

Älg, fotograferad i Sverige
Foto: Christer Hägglund

Björn, fotograferad i Finland
Foto: Christer Hägglund


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar