lördag 14 september 2013

Boken 438 dagar

Idag släpps boken 438 dagar som handlar om de två svenskarna som 2011 hamnade i fängelse i Etiopien. Journalisten Martin Schibbye förde en primitiv dagbok under de 438 dagar man satt i fängelset, och det är dessa dagboksanteckningar som ligger till grund för boken.

Lite bakgrund. Schibbye greps tillsammans med fotografen Johan Persson i den etiopiska provinsen Ogaden den 1 juli 2011. Man hade tagit sig in i den stängda provinsen från Somalia för att tillsammans med gerillan intervjua lokalbefolkningen och dokumentera de övergrepp som begicks i området som flyktingar berättat om. Övergreppen begicks med anledning av oljeutvinningen i området, vilka till viss del hade kopplingar till det svenska oljebolaget Lundin Petroleum. Efter en väldigt omild behandling som bland annat innehöll skenavrättningar och skottskador, befanns männen den 21 december skyldiga till terrorism och att olovligen ha tagit sig in i landet. Den 27 december dömdes de till 11 års fängelse.

Domen väckte starka reaktioner på många håll, bland annat Sveriges och USA:s utrikesdepartement och från EU, samt olika organisationer som Human rights watch. Sveriges protester via UD och utrikesminister Carl Bildt fick emellanåt kritik för att ha varit för svaga. Vissa menade att det var Bildts tidigare engagemang som styrelseledamot i Lundin Petroleum och tryck från sin tidigare uppdragsgivare som begränsade utrikesministerns och därmed UD:s intresse för att arbeta för ett frisläppande av svenskarna.

Johan Persson t.v. och Martin Schibbye t.h. under presskonferensen i
Stockholm den 14 september 2012.
Foto: Frankie Fouganthin

Den 10 september 2012 benådades Martin Schibbye och Johan Persson och den 14 september var de båda åter hemma i Sverige. Totalt satt de frihetsberövade i 438 dagar och det är därför titeln på boken som sammanfattar händelerna. I SVT:s Babel berättar Schibbye om året det tagit att skriva boken, som varit mycket ansträngande för de båda männen och för deras familjer. Varje dag gick man mentalt tillbaka in i fängelset igen och det var först när den sista delen av boken lämnats för tryck som Schibbye beskriver att han verkligen "kom hem" till sin fru igen.

Läs boken, den är med all säkerhet läsvärd!

438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

Se intervjun i Babel på SVT Play, Babel, avsnitt 2

Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar