söndag 8 september 2013

Söndagstips: Kattfotografering

Då vi som har Fotofyndet även driver en liten uppfödning av sibiriska katter, SE*Sessans, ges det åtskilliga tillfällen att fotografera katter. Det gäller både våra vuxna avelskatter och kattungar under tider när vi har kullar. Just nu har vi en kull med fem kattungar som har namn efter amerikanska klassiker, bilar från 50- och 60-talen. De fem är SE*Sessans Chevrolet Bel Air, SE*Sessans Buick Electra, SE*Sessans Pontiac Catalina, SE*Sessans Edsel Pacer och SE*Sessans Lincoln Futura.

När kattungarna, som vid tillfället när bilderna togs var 8 veckor gamla, leker så ges det goda tillfällen att fotografera. Men man får vara snabb, för det är snabba ryck både hit och dit. För att frilägga motivet, katten, från bakgrunden och skapa mycket bokeh så tycker jag om att använda mitt Canon EF 50/f1.4.

Blixt

Om ljuset blir för dåligt så vill man använda blixt, men det finns en risk med att använda den inbyggda blixten. Den slår ljuset rakt framifrån och har en tendens att platta ut motivet och göra det kontrastlöst och tvådimensionellt. Genom att använda en extern blixt som går att rikta om och istället rikta ljuset i tak och väggar, skapar man en stor ljusvolym som istället gör att ansiktsdrag och -form träder fram ordentligt. Blixten jag använde hade TTL-funktionalitet, dvs full automatik precis som den inbyggda blixten.

Inställning

En sak man måste tänka på är att om man vill kunna använda blixten och köra i bländarprioriterat läge (A eller AV) så måste man på många kameror göra en inställning. På just den här kameran, Canon EOS 550D, hittar man inställningen under Egen programmering (C.Fn) som finns på någon av de sista flikarna. Som en av de första inställningarna där finns Exponering. Blixtsynktid i Av-läget. Där finns det tre olika val, beroende på kamerageneration, Auto, 1/200-1/60 auto och 1/200 (fast). Ställ in denna på 1/200.

Bilder

Det är tveklöst ganska tacksamt att fotografera kattungar. Sötare än så här kan något inte just bli. Och såhär kan resultatet bli om man gör som ovan

SE*Sessans Buick Electra

SE*Sessans Edsel Pacer och syrran SE*Sessans Buick Electra

SE*Sessans Edsel Pacer




Såhär kan det se ut när "modellen" kommer lite väl nära.
SE*Sessans Edsel Pacer är nyfiken.
Foto: Marie Holmberg

SE*Sessans Lincoln Futura ser ut att fråga vad jag ligger där
på golvet för... Och det kan man ju undra. 
Kullen är född den 4 juli och har därför fått namn efter
amerikanska klassiker, här Chevrolet Bel Air 1957...

...Edsel Pacer 1958....

...och Pontiac Catalina.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar