torsdag 19 september 2013

Uppföljning av programmet Världens natur - Björnfamiljen

Vi har tidigare tipsat om och länkat till serien Världens natur - Björnfamiljen, där den skotske filmaren Gordon Buchanan följde björnmamman Lily och hennes unge Hope under en vår, sommar och höst. Det var en dramatisk tid där Lily skildes från sin unge, återförenades, skildes igen för att slutligen återförenas innan det var dags att gå i ide. Serien spelades in utanför Ely i Minnesota 2010.

Men vad har hänt sedan dess? Enligt uppgifter på biologen Lynn Rodgers, vars forskning var grund för Buchanans film, hemsida så fick Lily under vintern 2010-11 en unge till som heter Faith. Hope levde ihop med Lily och halvsystern Faith fram till september då hon försvann och förmodades ha skjutits av en jägare. Eftersom Hope inte var märkt var det först svårt att vara säker, men eftersom det uppgavs att det skjutits en årsgammal hona i området och Hope var den enda årsgamla honan är det fastställt att det var Hope.

Lynn Rodgers skriver på sin hemsida i en uppdatering den 29 september 2011:
Hope meant so much to us on so many levels that it’s hard to get past her death.  We know some will disagree, but she was not just another bear to be killed.  She held deep heartfelt value to thousands of people. 
Björnjakt är laglig i Minnesota. Hope ingick i ett forskningsprojekt med märkta björnar och hade tidvis radiosändarhalsband på sig. Myndigheterna vädjar till jägarna att inte skjuta björnar med halsband som ingår i forskningsprojekt, och märker ut halsbanden med band i tydliga färger under jakten. Det är dock inte olagligt att jaga märkta björnar. Hope tog vid flera tillfällen av sig sitt halsband och hade därför inget på sig när hon sköts.

Svartbjörn, dock ej björnen Hope.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar