söndag 22 september 2013

Söndagstips: Älgjakt

Älgjakten är en stor årlig tradition för många, speciellt i Norrland. Septemberjakten, som förekommer i landets norra delar ned till Hälsingland ungefär, är speciellt viktig för många. Jakt kan man ha många åsikter om, vilka vi lämnar därhän, men tänkte istället tipsa om att älgjakt i olika former även kan ge fototillfällen.

Älg, fotograferad under älgjakt i Norrland. En till hälften
lyckad bild, på fler än ett sätt.
Foto: Christer Hägglund
Den vanligaste formen av älgjakt i Norrland är så kallad löshundsjakt med ställande hund. Det går till så att hundföraren går med sin hund som springer lös i skogen och söker spår. När hunden hittar ett spår följer den det bakvägen tills den hittar älgen. Genom att springa runt älgen och skälla får den älgen att stå stilla, ett så kallat ståndskall. Hundföraren kan då smyga sig fram och förhoppningsvis få ett skottillfälle. Förutom hundföraren sitter ett antal passkyttar på lämpliga platser runt området där jakten sker. Det är mindre skogsbilvägar, kraftledningsgator och hyggeskanter, där skytten har god sikt. Älgar som hunden eller hundföraren skrämmer iväg ska då passera någon av passkyttarna på väg ut ur området.

Hos passkyttarna ges man ganska goda möjligheter till fotografering. Mer om vad man kan tänka på kommer vi till senare. En dokumentär approach kan också göras riktigt intressant. Studera strukturen i gruppen, jaktlaget, och det som händer under jakten.

Några andra former är
Ledjakt, där hundföraren går med hunden i band och hunden leder via vittringen jägaren smygande fram mot älgen.
Drevjakt, ett drev med människor går genom skogen och skrämmer iväg älgarna ut mot utplacerade passkyttar.
Smygjakt, eller pyrschjakt, när jägaren smyger sig fram mot älgen, ofta på kända betesplatser.
Lockjakt, i tiden nära brunsten går det ofta att locka älgen genom att härma dess olika läten. Jägaren har då lärt sig att härma älgkons lockläte eller tjurens brunstläte, för att locka till sig det andra könet.

Av de senare är det drevjakt och lockjakt som kan passa för en fotograf att medverka i. All jakt där det ingår ett smygmoment är det svårt att ha fler involverade än vad nöden kräver.

Några saker att tänka på vid fotografering under älgjakt är:
Säkerheten, man får på inga sätt riskera säkerheten för jägarna och andra inblandade genom sin medverkan i jakten. Jaktledaren har ett stort ansvar för vad som händer under jakten och du måste följa dennes anvisningar. Minst ett plagg som du har på dig, gärna huvudbonaden, måste vara i signalmaterial så att du syns väl.
Jaktetik, jägaren som du följer med får på inga sätt underlåta sig att jaga med god jaktetik för att skapa ett bättre fototillfälle för dig.
Fältmässighet, att vara agera fältmässigt och att vara tyst är självklart om man sitter på pass i skogen. Det innebär också allt man har med sig ut på passet, dvs inga kläder eller regnkläder som prasslar (tänk på att det kan bli kallt också), inga plåtburkar eller annat som ger ifrån sig metalliska ljud, slå av mobilsignalen, etc
Kläder, klä dig varmt! Det blir kallt att sitta stilla i flera timmar, nästan oavsett hur varmt det är ute.
Objektiv, älgen är som många andra djur aktiv i gryningen. Därför är det önskvärt att sitta på sitt pass redan när solen går upp. Ljusförhållandena är då ganska dåliga och du behöver ljusstark optik och höga ISO-värden. Testa när du satt dig till rätta. Får du hanterbara slutartider? Om inte kan ett enbensstativ vara användbart.
Fika, ta med dig något varmt att dricka och något att äta. Och något mer att äta. Ibland händer det saker som gör att jakten drar ut på tiden och innan jaktledaren ger klartecken får du inte lämna ditt pass. Därför är det bra att ha lite extra mat med sig.

Förutom att chanserna att se älg är ganska goda, så finns det massor av annat som är värt att fotografera. Skogsfåglar, räv, soluppgångar, gamla stubbar och vidsträckta myrar är några exempel.

Men när du sitter på passet, var beredd! Ibland kommer älgen snabbt och utan förvarning. Lycka till!

Morgonsamling. Jaktlaget bestämmer vilket område som skall
jagas och vilka pass som skall bemannas och av vem.

Soluppgång över jaktområdet.

Jägare med sällskap på plats på pass längs en skogsbilväg.

Hunden kommer till passkytten. Här en blandras med till
största delen Jämthund. 

En myr, den norrländska prärien. 

Hittar man inga älgar att fotografera så
finns det massor av andra motiv i skogen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar