Bakgrunden till hela diskussionen är som så ofta annars att teknikutvecklingen gjort att teknik för att filma jakt gjorts tillgänglig för gemene man. Det är till och med så nu att du kan ensam filma din egen jakt, genom att ha en eller flera kameror på huvudet, bröstet, geväret eller hunden. För att klippa ihop dessa till en film krävs inga större förkunskaper eller dyr utrustning. Man kommer ganska långt med videoredigeringsprogrammet som finns tillgängligt för alla Windowsdatorer. Problemet är bara att man behöver ganska mycket material för att det ska bli något kvar när man klippt ihop filmen. Därför låter man viltet lida och drar ut på spänningen.
Detta är såklart inte acceptabelt ur en jaktetisk synvinkel, och våra lagar begränsar starkt också jägarens "frihet" i det här fallet. Thomas Ekberg och Mikael Jägare säger sig till och med ha sett så graverande fall att om någon skulle få för sig att anmäla jägaren i fråga så skulle filmen i sig utgöra bevis nog för en fällande dom för jaktbrott.
En ytterligare försvårande omständighet är att en ny generation jägare ser dessa filmer på YouTube och liknande sajter, och bildar sig en uppfattning om att detta inte bara är ett acceptabelt utan också ett normalt jaktbeteende. Tittar man på den svenska jägarkåren så inser man att en föryngring i allra högsta grad är önskvärd. Dock är jaktetiken viktig och det är därför av allra största vikt att en ny generation skolas på ett bra sätt.
Ska du fotografera eller filma jakt? Se till att alltid uppträda som en god jägare i första hand, även om det innebär att du är en sämre filmare. Om inte annat av självbevarelsedrift, du förser ju ändå din motståndare med bevismaterial...
/Christer Hägglund
Älg, fotograferad utom jakttid och kom inte till skada. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar