onsdag 11 september 2013

Nya iPhone-modeller presenterade

Två nya iPhonemodeller presenterades igår vid ett event i Cupertino i Californien. Det var dels iPhone 5S, som är Apples nya top of the line-modell, och iPhone 5C, som är satt att konkurrera med billiga smartphones. Båda är utrustade med samma kamera, med inte så upphetsande specifikation. Kommer t ex 8 Mpx att kunna hålla emot för fotointresserade köpare som har att välja på Nokia Lumia 1020 med 41 Mpx och Sony Xperia Z1 med 20,7 Mpx?

iPhone 5C ska som sagt attrahera en målgrupp som inte har råd med den mer exklusiva modellen. Den finns i olika färger, såsom grön, blå, gul, röd och vit. Kameramässigt har 5C en 8 Mpx sensor, ett objektiv med f/2.4 som den delar med iPhone 5 och iPhone 4S.

iPhone 5S däremot är Apples flaggskepp och har en hel del nyheter. De flesta är dock på insidan, så den som har haft en iPhone 5 kommer att känna igen sig. Processorn i den nya modellen sägs vara dubbelt så snabb som föregångaren. Processorn sägs också ge bättre bilder, tillsammans med det nya operativsystemet iOS 7. Detta genom automatisk vitbalans och exponering som ger ett bättre dynamiskt omfång, samt autofokusmätning. Den nya kameran har också en elektronisk bildstabilisering, som genom att kombinera flera exponeringar lägga ihop till en skarp bild. Serietagningsförmågan är också förbättrad med ett sk burst mode, där kameran tar 10 bilder i sekunden så länge knappen hålls ned.


Kameran har som nämndes ovan fortfarande 8 Mpx. Sensorn är dock större vilket innebär större pixlar och bländaren är på f/2.2. Större sensor innebär större pixlar och att varje pixel kan registrera mer ljus. En del förbättringar för fotografering i dåligt ljus alltså. Om dessa förbättringar inte räcker till så är 5S utrustad med en ny LED-blixt som kallas True Tone Flash.

iPhone 5C beräknas släppas online nu på fredag den 13:e och iPhone 5S i butik nästa fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar