måndag 23 september 2013

Fritt att flyga smått?

En teknik som vi ser spridas allt mer är små, radiostyrda flygande farkoster. Exempel är quadkopter, hexakopter, etc, dvs varianter av små helikopterliknande saker med 4-6 motorer och rotorer. Priserna är överkomliga och rent tekniskt är dessa farkoster små underverk. Det är motorer som orkar lyfta mycket, det är små datorer med GPS-teknik som bland annat känner av när det börjar bli dåligt med ström i batterierna och då återvänder till startplatsen. Allt för att undvika dyrbara haverier. Som sagt är lyftkraften god, god nog för en systemkamera för flygfotografering.

Under Almedalsveckan på Gotland så använde TV4 sådana hexakoptrar för att få översiktsbilder. SÄPO var inte alls glada åt TV4:s flygande och stoppade användningen av dessa med hänsyn till säkerheten för deltagarna. Not 1 I juni slog tysk polis till mot en terroristgrupp som förberedde en attack. Tanken var att förse radiostyrda helikoptrar med sprängämnen och flyga dem in i ett antal utvalda mål. Storleken på dessa var enligt tysk media tillräcklig för att bära sprängämnen med kraft att förstöra ett kontors- eller varuhus. En av adresserna tysk polis slog till mot låg för övrigt i OS-byn i München, platsen där ett av de värsta terrordåden i Tyskland ägde rum under OS 1972. Not 2

Paparazzis använder den nya tekniken för att fotografera där man inte släpps in, t ex under Cannefestivalens efterfester. I Turkiet filmade demonstranter polisens övergrepp under demonstrationer, vilket i minst ett fall resulterade i att polisen sköt ned en kamera.

Det är klart att det är drastiskt att tänka sig någon utbredd användning av radiostyrda helikoptrar för terrorbrott, men att fotografera och filma kan av många upplevas som integritetskränkande. SÄPO upplever dem redan som ett hot.

Vad tror du om framtiden för dessa små flygande farkoster? Tror du att det blir inskränkningar?

Not 1 TV4:s drönare får flygförbud

Not 2 DailyMail



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar