lördag 26 april 2014

Världens första paparazzo?

Ja, det är i alla fall vad han ofta kallas, amerikanen Ronald "Ron" Edward Galella. Född i Bronx som son till en italiensk invandrare 1931 gjorde han senare militärtjänst som fotograf i US Air Force under Koreakriget. Senare studerade han fotografi och fick 1958 en examen i fotojournalistik. Hans bilder kom senare att publiceras i en rad av världens största tidningar, bland andra Time, Harper's Bazaar, Vogue, Vanity Fair, People, Rolling Stone, The New Yorker, New York Times och Life.

Galella kom att bli mycket känd genom sina paparazzibilder på Jackie Kennedy Onassis, och de juridiska turerna kring dessa bilder. Hans bilder och metoderna han använde för att ta dessa behandlades bland annat i en rättegång 1972, Galella vs Onassis. Den slutade med ett domstolsbeslut att han inte fick komma närmare än 50 yards (45 m) från Jackie Onassis och inte närmare än 75 feet (60 m) från hennes barn.

Ett år senare kom han i blåsväder igen när han blev slagen i ansiktet av skådespelaren Marlon Brando, utanför en restaurang i Chinatown i New York. Slaget bröt av käken och slog ut fem av hans tänder. Orsaken var att Galella hade följt efter Brando till restaurangen från en tv-inspelning tidigare under dagen. Galella anlitade en känd advokat och stämde Marlon Brando och man gjorde senare en uppgörelse om ersättning i form av 40.000 dollar. Advokaten säger i en dokumentär om Galella att fotografen erhöll två tredjedelar av beloppet, men att han inte var lika intresserad av pengarna som principen i domen. "Jag kan inte låta folk tro att de kan gå runt och slå mig i ansiktet om jag tar en bild av dem. Berätta det, inte om pengarna".

Idag är Galella 83 år gammal och har blivit dubbad "Paparazzo Extraordinaire" av Newsweek och "the Godfather of the U.S. paparazzi culture" av Time och Vanity Fair.

Ron Galella (t.v.) med två fotografkollegor

Foto: Alan Light
Licensierad enligt Creative Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar