lördag 12 april 2014

Stöldskydda din utrustning!

Vi har tidigare skrivit om några sätt som man kan försöka förhindra stöld av sin kamerautrustning, och om det händer vad man kan göra i förväg för att underlätta efterarbetet.

uFinder stöldskydd är ett enkelt sätt att skydda din utrustning från stöld eller att du förlägger den. Genom att sätta en uFinder någonstans i din kameraväska eller kameraryggsäck så kan du med hjälp av en app i din mobiltelefon dels få larm om någon går i väg med den, och även hjälp att söka upp den.

I appen finns det fyra olika sätt att använda sin uFinder. Det första är som nyckelfinnare, ungefär som de som var vanliga för ett tjugotal år sedan där man skulle vissla eller klappa händerna så pep de. Här trycker man på en knapp i appen och uFinder-brickan börjar ljuda och du hittar dina nycklar eller din kameraväska. Det finns även en omvänd funktion om du har uFinder på dina nycklar och har förlagt din mobil.

Det andra, som är mest användbart för oss fotografer, är alarmfunktionen. Där börjar både uFinder-brickan och mobilen att pipa om de båda kommer för långt ifrån varandra. Avståndet är 20 m. På så sätt får du en varning om någon bär iväg din kameraväska, och tjuven blir samtidigt varse om att väskan larmar och chansen är stor att han släpper den för att undgå upptäckt. Mycket användbart på alla ställen där du måste ställa ifrån dig din utrustning, t ex på tåget eller på en restaurang.

Om du förlägger din kameraväska i skogen, så kan kartfunktionen vara bra att ha. Med den kan du få fram en karta i telefonen som visar platsen där telefonen och uFinder-brickan tappade kontakten med varandra. På så sätt kan du ta dig tillbaka till en plats där du hade kontakt och leta vidare därifrån.

Det sista sättet är att, kanske i fallet ovan, fortsätta leta med radarfunktionen. Med den aktiverad ser du hur stark signalen är från uFinder. Du kan också se om du rör dig i rätt riktning eller om du rör dig bort ifrån det du söker.

uFinder har formen av en nyckelbricka, men vi rekommenderar att du sätter den i fodret till din kameraväska eller lägger den i ett mindre ytterfack. Annars är det lätt att tjuven raskt inser vad det är som hänger i väskans dragkedja och sliter bort den innan han går iväg med dina käraste ägodelar.

Alternativa användningsområden är som sagt nycklar, plånbok, handväska eller varför inte lägga en i barnens jackficka när man besöker nöjesparker eller liknande.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar