torsdag 17 april 2014

Varför heter det paparazzi?

Ja, varför? För det första så är paparazzi pluralformen, men mer om det senare. Paparazzi är fotografer som fotograferar kändisar i deras vardagsliv. Gärna i situationer som är privata, och där kändisarna inte är klädda, sminkade eller på annat sätt förberedda på det sätt de vill vara. I samband med prinsessan Dianas dödsfall i Paris 1997, uppmärksammades fenomenet paparazzi på allvar, då uppbådet med fotografer som följde efter prinsessan ansågs ha bidrag till olyckan och till dödsfallen. Idag finns ett flertal bildbyråer som uteslutande arbetar med denna typ av bilder, och gemensamt för dem är att de har stora nätverk, dels av fotografer runt om i världen, men framför allt av tipsare. Det kan vara människor som jobbar på flygplatser, hotell, resebyråer, restauranger, gym eller butiker, som tjänar en hacka på att tipsa om att någon viss kändis är på plats.

Paparazzi är som sagt ordets pluralform, som alltså används på flera stycken. Singularformen är paparazzo. Ordets ursprung är från Fellinis film Det ljuva livet från 1960, eller La dolce vita i original, med Anita Ekberg och Marcello Mastroianni, där en nyhetsfotograf heter just Paparazzo. I boken Word and Phrase skriver Robert Hendrickson att Fellini i sin tur tog namnet från ett dialektalt italienskt ord som beskriver ett speciellt irriterande ljud från en surrande mygga. Fellini säger i en intervju med Time att "Paparazzo... det är för mig en surrande insekt, som hovrar, rusar och sticker"

Bilderna publiceras främst i den sk tabloidpressen och det har betalats rena fantasisummor för vissa bilder. Enligt uppgift i ett tv-program ska fotografen som tog bilden på Michael Jackson i ambulansen i samband med hans dödsfall ha fått 3 miljoner dollar för den bilden, dvs ca 20 miljoner svenska kronor.

Paparazzi på stranden som fotograferar badande kändisar.

Foto: Supercake
Licensierad under Creative Commons



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar