onsdag 2 april 2014

Teknik: Att döpa om filer

I avsnittet om workflow på en fotoresa så nämnde vi lite om att man ibland kan ha behov av att döpa om en stor mängd filer, så många att det inte är praktiskt möjligt att göra det "för hand", en och en. Ett program som är bra att ha då är Total Commander (TC). TC är en egentligen en filhanterare som hanterar det mesta och som lanserades redan 1993 som en ersättare till den då ganska spartanska filhanteringen i Windows. Från åren 1993-2002 hette programmet Windows Commander. Förutom massomdöpning av filer är TC en bra FTP-klient.

Börja med att starta programmet och välj den mapp där filerna du vill döpa om ligger. Markera filerna du vill döpa om genom att högerklicka eller markera första, tryck shift och markera sista. Om du inte vill döpa om alla filer så kan du välja att sortera listan efter namn, typ eller datum för att på så sätt få alla filer du vill döpa om i en sekvens. Välj Arkiv och Massomdöpningsverktyg.

I den nedre halvan av dialogrutan ser du nu alla valda filer, med dess gamla filnamn och dess nya. Innan du gjort några ytterligare inställningar så är de desamma. Vi har nu tillgång till ett antal verktyg för att ge filerna nya namn. I rutan omdöpningsmask står det [N], vilket symboliserar det nuvarande filnamnet, och [E] som symboliserar filändelsen.


Det nuvarande filnamnet kan vi använda och om vi vill ge namnet ett prefix så skriver vi prefixet före [N], och på motsvarande sätt efter som vi vill ha ett suffix.

[N#-#] Område betyder att vi kan använda delar av det befintliga filnamnet, och vi anger då hur många av dess tecken vi vill använda genom att välja i ett fönster. [N2-7] ger att tecken nr 2 till och med 7 i det befintliga filnamnet används, medan övriga ignoreras. Mycket bra om man har filer som har någorlunda liknande namn.


[C] betyder räknare, skriv ett filnamn och skriv [C] efteråt så får varje fil ett unikt nummer i den ordningen som filerna ligger sorterade. I rutans högra sida kan du definiera räknaren, om du vill att den ska börja med ett visst tal, öka med annat än 1 eller innehålla ett visst antal siffror. I exemplet har räknaren inställningar att börja innehålla 2 siffror, börja på 5 och öka med 5.

[YMD] betyder datum, i formatet år, månad, dag och alla kombinationer därav. Om man vill använda dessa oberoende av varandra eller med skiljetecken så anges de var för sig, [Y]-[M]-[D] ger som i exemplet 2014-02-08.

[hms] betyder på samma sätt tid i formatet timme [h], minut [m], sekund [s]

En annan väldigt nyttig funktion är att förändra filnamnets format i versaler och gemener, eller små och stora bokstäver som man säger i dagligt tal. Exempel på när det kan vara bra är om man ska skicka upp bilder eller andra filer till en webserver som kör ett Unix-baserat operativsystem, som skiljer på versaler och gemener. Då är det lätt att ta för vana att köra alla som gemener med TC. 



Den sista funktionen i massomdöpningsverktyget är Sök och ersätt. I den kan du söka efter vissa delar av filnamnet och ersätta dem med ett annat ord eller ta bort dem helt. Bra, om ordet du vill ta bort inte finns på samma ställe i filnamnet så att Område-funktionen inte går att använda. 



För filändelsen, [E], finns Typ, Område och Räknare att tillgå, samt att funktionerna VERSALER/gemener och Sök och ersätt gäller både filnamn och filändelse. För den som vill finns det under knappen Plugin ytterligare parametrar att välja när man döper sina filer, men det går vi inte in närmare på här. 

Programmet laddar du ned på http://www.ghisler.com/ och det finns i en 30 dagars provversion som du kan prova i lugn och ro. 

Lycka till med att använda Total Commander för massomdöpning.

/Fotofyndet

1 kommentar:

  1. Men jag märkte att det är problem med att få ursprunglig datum dvs när foto är skapad, inte den dag när foton kopierades från kameran till datorn..

    SvaraRadera