fredag 4 april 2014

Ny bok: Operation Paperclip

Det är dags att ta sig an en ny bok igen. Ämnet är, som så ofta förr, vår moderna historia med dragning åt det militära hållet. Titeln är Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program That Brought Nazi Scientists to America av författaren Annie Jacobsen. Jag har tidigare läst en bok av Jacobsen, den gången om Area 51, den mytomspunna platsen i Nevadas öken. En del av projekten som genomfördes i Area 51 och närliggande områden genomfördes av personer som ingick i Paperclip, så jag har redan fått en uppfattning om vad det handlar om.

Bakgrunden var att efter andra världskrigets slut så stod Tyskland i ruiner och man var redan innan sista skottet avlossats på det klara med att det var mellan öst och väst, mellan Sovjetunionen och USA, som kraftmätningen skulle komma att stå kommande årtionden. Tyskland hade under kriget haft ett stort antal mycket framstående forskare, vilka hade stor del i Tysklands framgångar under den första halvan av kriget. Denna berodde på nyutvecklade vapen, nya metoder och annat som kom från forskarnas idéer via skickliga ingenjörers ritbord. Vad skulle man nu göra med dessa personer? Man ville inte riskera att den kommande fienden skulle få ta del av dessa skarpa hjärnors idéer, redan färdigutvecklade såväl som kommande. Det hela var dock inte okontroversiellt, flera av personerna var anklagade för krigsbrott, några skulle komma att stå inför rätta i Nürnberg och någon blev till och med dömd för massmord och slaveri.

Detta var bakgrunden när USA drog igång underrättelseoperationen Operation Paperclip, som avsåg att locka så många av dessa personer som möjligt till USA och på sätt samtidigt hindra dem från att hamna i Stalins Sovjet.

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar