måndag 7 april 2014

AP-fotograf dödad i Afghanistan

AP, the Associated Press, meddelar att deras mångåriga medarbetare och veteranfotografen Anja Niedringhaus dödades på fredagen, och en AP-reporter skadades, när bilen de färdades i besköts av en afgansk polisman. Incidenten skedde i samband med att journalisterna reste i en konvoj med valarbetare som var på väg till områden utanför staden Khost. Skottlossningen var en del av en upptrappning av våldet mot utlänningar i slutfasen av lördagens presidentval i Afghanistan, i ett mycket viktigt läge i landets historia och dess övergång till demokratiskt valt styre.

Niedringhaus dödförklarades på platsen och reportern Kathy Gannon, 60, behandlades för sina tre skottskador i fotleder och axel. Efter operation uppgavs hennes tillstånd vara stabilt och hon talade med det medicinska teamet innan hon flögs till Kabul.

De båda kvinnorna hade arbetat tillsammans i Afghanistan sedan den USA-ledda invasionen 2001, många gånger i de farligaste områdena och med fokus på hur kriget påverkade civilbefolkningen. De levde periodvis tillsammans med lokala polis- och militärstyrkor, för att rapportera om den afganska regeringens uppbyggnad av sina dåligt utrustade styrkor för att slåss mot kriminella ligor och militanta grupper.

En befälhavare som senare identifierats av myndigheterna gick fram till bilen som kvinnorna färdades i tillsammans med en översättare och en TV-frilansare, skrek "Allahu Akbar" - Gud är stor - och besköt dem med sin AK-47 automatkarbin. Efter attacken överlämnade polismannen sig till de övriga poliserna och anhölls.

Talibanerna har lovat att störa valet och en våldsupptrappning har skett den senaste tiden, där mordet på den svenske Sveriges Radio-journalisten Nils Horner och en afgansk journalist knuten till en fransk nyhetsbyrå är två ytterligare exempel.

Anja Niedringhaus hade arbetat för AP sedan 2002. Hon utgick ifrån Genéve och arbetade i Mellanöstern, Afganistan och Pakistan. 2005 var hon del i det team från AP som vann ett Pulitzer Pris för sitt arbete med att rapportera om händelserna i Irak. I samband med detta vann hon också ett pris för mod inom journalistik, från International Women's Media Foundation. Karriären började som frilansande fotograf i hemstaden Hoexter i Tyskland vid 16 års ålder. Hon arbetade därefter för European Press Photo Agency innan hon började arbeta för Associated Press. I ett meddelande till personalen skriver AP:s ledare Gary Pruitt att Niedringhaus blev den 32:a anställde inom AP som givit sitt liv i jakten på nyheter, sedan byrån grundades 1846.

Se delar av hennes arbete här

Anja Niedringhaus blev 48 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar