måndag 21 april 2014

Bilden ingen annan lyckats ta

Under det kalla krigets dagar var spioner och spionjägare ganska vanliga företeelser i både öst och väst. Alla var självklart inte James Bond-typer, utan turister drog sitt strå till stacken genom att vara nyfikna och lägga märke till detaljer, som man sedan rapporterade till underrättelsetjänsten eller säkerhetspolisen i sitt eget land. På båda sidor fanns också kontraspionage, eller spionjägare, som hade som uppgift att avslöja spioner som verkade i det egna landet. I vårt fall var det Säpo, Säkerhetspolisen, som ansvarade för arbetet att avslöja spioner. Chef för kontraspionaget var under många år den legendariske Tore Forsberg.

Tore Forsberg började vid polisen 1956 som aspirant vid Stockholmspolisen. En period arbetade han på Östermalms polisstation tillsammans med en annan som sedemera skulle bli Säpo-kändis, Stig Bergling. Forsberg och Bergling patrullerade till och med tillsammans innan deras vägar skildes åt. 1967 kom Forsberg till Säkerhetspolisen där han stannade till 1994 när han gick i pension. Han var då chef över avdelningen för kontraspionage och närmast en legend i branschen.

Markus Wolf, vid en demonstration
i Berlin 1989.

Foto: Hubert Link
Licensierad genom Creative Commons
Ett av Forsbergs allra största kap var ett fotografi, ett foto som togs på en man som dittills helt hade saknat ansikte. Några östtyskar kom till Stockholm i slutet av juni 1978, och Säpo fick tidigt misstankar om att sällskapet bestod av viktiga personer och sällskapet övervakades. I närheten av Gullmarsplan lyckades man ta bilder av en person som verkade speciellt intressant. Man visste inte riktigt vem han var, men på Tore Forsbergs initiativ skickades bilden till en tysk tidning, som i sin tur visade den för en avhoppad östtysk underrättelseofficer. Officeren utbrast ”hur har ni lyckats fotografera min chef Markus Wolf?” Mannen var alltså Markus Wolf, spionchef i Östtyskland, och i och med detta så var hans identitet röjd. Wolf verkade som chef för det östtyska utrikesspionaget HVA från 1952 och avgick som spionchef 1986.

Så kan det gå till när ett mycket viktigt fotografi tas och ändrar förutsättningarna i det politiska spelet. Wolf kunde efter att hans utseende var röjt inte längre röra sig fritt i väst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar