torsdag 3 oktober 2013

Statistik om mord och livstid

Leif G.W. Persson vid Bokmässan i Göteborg 2008.
Foto: Suz
I den här bloggen blandar och ger vi lite bland ämnen som intresserar någon av skribenterna. Det här är ett sådant ämne. Lyssnade för en stund sedan på en pod-sändning med ett gammal sommarprogram med Leif GW Persson. Jag ska inte sticka under stol med att jag är ett stort fan av GW, både i sin yrkesroll som kriminolog, i egenskap av författare och även hans rent personlighetsmässiga drag. Den faktaunderbyggda frispråkighet som han har borde fler vara välsignade med.

I programmet så nämner han lite kort om det som brukar kallas för Cold case-gruppen. När preskribionstiden på 25 år för brott med livstids fängelse i straffskalan (ett tjugotal totalt) togs bort den 1 juli 2010 så inleddes ett arbete på initiativ av rikspolischefen att gå igenom och bedöma alla olösta mord. Trots att det som sagt gällde ett tjugotal olika brott är det i praktiken endast mord det gäller.

Arbetet tog ca ett år och gav vid handen att:
* Det fanns ca 500 ouppklarade mord
* Av dessa hade mer än 300 "gått förlorade för den jordiska rättvisan", där anledningen till att gärningsmannen inte blivit dömd är att han är död. Det är ett exempel på det som brukar kallas polisiärt uppklarade brott, dvs det finns en känd gärningsman men denne kan av någon anledning inte lagföras. Det är t ex sk utvidgade självmord, där (oftast) en man först mördar sin partner och sedan begår självmord. Det kan också röra sig om polisiärt våld som slutat med död, eller fall där kriminella grupper rensar upp i de egna leden.

Kvar har vi ca 125 ouppklarade mord där det mesta talar för att gärningsmannen lever och där polisens förundersökning ger ett visst hopp om att det ska gå att finna och döma gärningsmannen. I cirka 25 fall är teknisk bevisning, bland annat i form av DNA, så stark att om man bara hittar rätt människa att jämföra med så är saken ganska klar.

Lite annan statistik:

Av de drygt 500 ouppklarade morden har 1/3 skett i Stockholm.
Det är en överrepresentation med 50% om man ser till hur spridningen borde varit med tanke på folkmängden.
19 av 20 gärningsmän som söks är män.
80% av alla mord klaras upp.
20 olösta fall per år läggs till högen av ouppklarade mord.
Dessa två siffror ger att det inträffar ca 100 fall av dödligt våld per år i Sverige.
96% av uppklarade mord klaras upp inom en månad efter gärningen, dvs det finns en gärningsman i förvar och hållbar bevisning.
Det äldsta mordet som klarats upp i Sverige var 16 år gammalt. Det var två mord i Hörby i Skåne på en liten flicka och en kvinna.

 (Not 1)

Kuriosa

Brotten som har livstids fängelse i straffskalan är (not 2):
mord,
människorov,
grov mordbrand,
allmänfarlig ödeläggelse,
grovt sabotage,
kapning,
sjö- eller luftfartssabotage,
flygplatssabotage,
spridande av gift eller smitta,
myteri,
uppror,
högförräderi,
trolöshet vid förhandling med främmande makt,
grovt spioneri,
folkrättsbrott,
olovlig befattning med kemiska vapen,
olovlig befattning med minor,
olovlig kärnsprängning,
folkmord,
terroristbrott

Not 1: Sommar i P1 med Leif GW Persson, 2011-08-21 Lyssna
Not 2: Lagen.nu, Livstid - om begreppet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar