onsdag 23 oktober 2013

Bilderna man får jobba för

Som amatörnaturfotograf, med kraftig betoning på amatör, med några bilder på björn och järv tagna i gömsle som främsta noteringar på meritlistan ser man med avundsjuka kända fotografers fantastiska bilder av skygga och udda djurarter. En av mina absoluta favoritfotografer är Mattias Klum. Man fascineras av hans underbara bilder med intressanta motiv, som är tekniskt och kompositionsmässigt riktigt bra.

Lyssnade för en tid sedan på Klums sommarprogram från 2008. Där berättar han bland annat om när han och assistenten Lars-Magnus skulle fotografera den mycket skygga veckelbjörnen i Panamas regnskog. Veckelbjörnen syns bara till nattetid, aldrig på dagtid och inte ens i gryning eller skymning, utan bara mitt i svarta natten. Därför fick Klum och hans assistent klättra upp 32 m i ett balsaträd, och hänga där i sina bärselar hela natten och vänta. Totalt fick man vänta i 10 veckor (veckor, inte timmar eller dagar) innan man såg den första veckelbjörnen, som var en hona med en unge. Efter ytterligare en tid så började björnen komma närmare och närmare varje natt, och till slut var den bara någon halvmeter bort. Då ställde den sig och kissade på assistenten Lars-Magnus, som för att inte skrämma bort det skygga djuret inte sa ett knyst. Bilderna Klum tog blev de första professionella bilderna tagna på Veckelbjörnen.

Klum berättar också att han och Lars-Magnus arbetat tillsammans ända sedan 1994. Klum är född 1968 och har arbetat heltid som fotograf sedan han var 17 år gammal.

Så onekligen är det så att vissa bilder får man jobba hårt för...

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar