onsdag 16 oktober 2013

Imponerande pjäs, Nikon AF-S 600mm

På min senaste resa hade en av deltagarna ett imponerande objektiv med sig, ett Nikon AF-S 600/4,0G IF ED VR. Ett i alla bemärkelser imponerande objektiv. Det första man lägger märke till är den väl tilltagna kofferten som objektivet transporteras i. Ett gott skydd för dyrgripen behövs nog, men jag kan tänka att man nog ibland kan stöta på problem om man vill ta det ombord som handbagage på flyget.
CT-607, transportväska för AF-S 600/4

Brännvidden är alltså 600 mm och största bländare 4. Dessutom har objektivet VR, Vibration Reduction, bildstabilisering. Storleken är dock ganska betydande så det är inte speciellt aktuellt att handhålla det. Längden är nämligen 46 cm, diametern ca 17 cm och vikten hela 5 kg. Priset är inte heller att leka med, 84.990 kr inkl moms får du vara beredd på att betala hos en stor näthandlare om du vill bli ägare till denna pjäs.

Bildkvaliteten då? Under vår resa och ett par tidigare resor användes objektivet ihop med en Nikon D4 och jag kan intyga att det verkligen inte är något fel på slutresultatet. Bildkvaliteten är mycket bra. Dock bör man vara medveten om att 600 mm är ganska långt, och på ett par ställen riggades ett annat objektiv upp som alternativ, om de vilda djur som var motiv skulle komma för nära för 600:an.
Nikon AF-S 600/4,0G IF ED VR ett i alla stycken imponerande objektiv

Mattias Klum är en känd användare av 600/4, bland annat under sin expedition för att fotografera asiatiska lejon.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar