söndag 20 oktober 2013

Söndagstips: Motorsport - Backtävling

Motorsport är i många fall ganska svårt att fotografera. Det beror på flera faktorer, men en viktig är säkerheten. Man vill helt enkelt säkerställa att publiken står i säkerhet om något skulle hända med någon av tävlingsbilarna och det gör att det blir svårt att fotografera. Om du vill stå närmare så får du ansöka om ett fotopass hos arrangören, och om du beviljas ett sådant så är det vanligen med villkor att du har en säkerhetsgenomgång och ett ansvarsfrihetsavtal, där du tar på dig ansvaret för din egen säkerhet.

En tävlingsform som jag har försökt mig på en gång för flera år sedan är backtävling. Bilar som liknar rally- eller rallycrossbilar tar sig på kortast tid uppför en väg uppför en brant backe. I Sundsvall sker tävlingarna på Södra stadsberget, längs vägen upp mot hotellet. Ni som har åkt längs vägen på senare tid har märkt att en ny väg har byggts men att den äldre sträckningen finns kvar. Det är längs den här äldre sträckningen som tävlingarna körs. I området finns det gott om stigar och gångvägar som gör att man kan röra sig runt och flytta sig för att få variation i sina bilder. Ett tips är att ställa sig i en skarp kurva, gärna så nära 180 grader som möjligt, då du har god tid på dig att fotografera bilen genom hela kurvan, och där farten blir lägre och chanserna är goda att föraren ställer upp bilen i en rejäl sladd.

För att få fartkänsla i bilderna, prova att ställa kameran i tidsprioriterad automatik, T eller Tv, och välj en lite längre slutartid. Hur lång beror på hur fort bilarna kör och en del annat, men runt 1/30 kan du börja med. Prova dig fram.

Var och när närmaste backtävling går av stapeln kan du hitta här: Kalender - Backtävlingar






Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar