fredag 11 oktober 2013

Konst eller hemfridsbrott?

Tidningen The Art Newspaper rapporterar om ett fall där domstolen New York's Supreme Court dömt i fördel för en fotograf i ett fall där grannar fotograferats ovetande.

Det är fotografen Arne Svenson som under ett och ett halvt års tid fotograferade sina grannar med teleobjektiv genom fönstret från hemmet på nedre Manhattan i New York. Bilderna visar grannarna när de äter frukost, läser, ser på tv och lever sina liv i glashuset på andra sidan gatan.

Dagarna innan bilderna skulle premiärvisas i en utställning på Julie Saul Gallery i Chelsea skrev en tidning om projektet. En familj, vars barn syndes på en av bilderna i tidningen, såg artikeln och kontaktade konstnären. Svenson gick med på att ta bort bilderna som visade parets barn från sin hemsida och från utställningen. Paret ansökte dock om en stämning, som skulle tvinga Svenson att ge upp alla sina bilder och betala ett skadestånd till familjen för den känslomässiga stress han utsatt dem för. Enligt stämningsansökan "lever familjen nu i en rädsla för att tvingas leva med fördragna fönster dygnet runt för att undvika att bli fotograferade med teleobjektiv av en granne".

Domaren underkände dock stämningen med förklaringen: "medan det gör målsägandena obekväma att deras privatliv och bilder av deras små barn kan hitta sin väg in i publika forum som en konstutställning, finns det inget hinder under staten New Yorks nuvarande lagstiftning". Domaren förtydligade också i domen att bilderna tillåts att användas i reklamsyfte, "Eftersom konst skyddas av det första tillägget, är all reklam som görs i samband med främjandet av konsten tillåten"

Stämningen och domen visar på problemen som finns med privatliv i tätbefolkade städer som New York. Fotografers rätt att ta bilder på människor på gatan utan ett godkännande är välkänd, men det här var ett gränsfall. En kommentar till fallet var att man anser att ditt hem är ditt slott, och där är man berättigad till ett visst mått av privatliv. Men vad händer om man bor i ett glashus?

Utställningen gick bra för Arne Svenson, som sålde ett femtontal bilder. Utställningen stängde den 29 juni.

Enligt den nya lagen om kränkande fotografering som trädde i kraft den 1 juli så hade utställningen inte varit tillåten i Sverige, då den måste anses bryta mot de tre villkor som nämns i lagen:

  • Fotograferingen sker olovligen, dvs fotografen eller den som äger/installerat kameran har inte fått tillåtelse av den som fotograferas på bild eller film.
  • Fotograferingen sker i hemlighet. Den fotograferade är inte medveten om att denne blir fotograferad.
  • Den fotograferade befinner sig i sin privata miljö eller annan plats som är avsett för särskilt privata förhållanden. Det innebär alltså att man ska vara i sitt hem, eller på en annan plats där man normalt sett kan räkna med att vara "privat", dvs omklädningsrum, toalett, solarium, eller annat liknande utrymme.
/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar