söndag 27 oktober 2013

Alla helgons dag-fotografering

Alla helgons dag är en kristen högtid som idag firas på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Den firas till minne av våra döda och många tänder ljus på gravarna till släkt och vänner. Helgdagen som sådan har funnits i den svenska almanackan sedan 700-talet, dock i lite olika form. Från början var den en allmän helgdag som alltid inföll den 1 november. 1772 ändrades detta till att den firades den första söndagen i november, vilket 1953 ändrades igen då man genom ett riksdagsbeslut ökade antalet allmänna helgdagar och därför lades alla helgons dag på en lördag, som då var en arbetsdag. Allhelgonadagen förekommer fortfarande som uttryck och den dagen ligger alltid fast den 1 november. Den firas bland annat i katolska länder.

I takt med att vi tar alltmer influenser från USA och andra anglosaxiska länder så breder firandet av Halloween ut sig. Halloween är egentligen Alla helgons afton, dvs kvällen före Alla helgons dag, och namnet Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve, som betyder just alla helgons afton. Firandet och traditionerna kring halloween kommer i sin tur i stor utsträckning från keltiska traditioner, som följde med den stora mängden immigranter som kom från Irland till USA under mitten av 1800-talet.

Eftersom det är en röd dag i almanackan som infaller på en lördag så innebär det att vissa företag arbetar halv dag på fredagen, i övrigt så passerar den här helgen ganska obemärkt förbi. Men för den fotointresserade ges det fina förutsättningar att fotografera på kyrkogårdar. Många människor sätter ut lyktor och andra dekorationer på gravarna och det kan ge en helt magisk effekt när en hel kyrkogård lyses upp av lyktor.

Några tips är att använda stativ, det blir väldigt mörkt och slutartiderna kommer att bli långa, och att hitta nya infallsvinklar. Översiktsbilder från avstånd, närbilder på enskilda arrangemang eller varför inte låta en människa gå förbi kameran ställd på lång slutartid för att få en spökliknande effekt. Möjligheterna är många.

Tänk också på att respektera kyrkogården som en gravplats!

Lycka till!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar