lördag 5 oktober 2013

Jakten på det stora scoopet

Bilden. Alltså Bilden med stort B. Eller BILDEN med enbart versaler. Många av oss drömmer om att ta den. Den där kronprinsessan Victoria tappar baddräkten, eller där Madonna på resa i Sverige ses med en ny man vid sin sida. Bilden som verkligen gör oss kända som fotografer och som drar in en rejäl slant för att finansiera våra ofta ganska dyra hobby.

För vissa blir den här jakten på bilden lite för mycket. Vi har pratat om det förut när det gällt ubåtar som kränkt främmande länders territorialvatten, flygplan som flyger där de inte får, och en del annat. Men även om man tar ner det på en mer normal nivå så händer det att jakten på bilden går över styr. I september 2009 häktades en man i Örebro misstänkt för mordbrand, då han tänt på en lada intill en gammal kyrka. Han var förste fotograf på plats och dokumenterade branden, som sedan publicerades på en s k blåljussajt på internet.

Brand.
Foto: Wikipedia 

Han var först vittne i utredningen, men polisen fattade misstankar mot mannen och han greps. Han misstänktes senare för ytterligare fem bränder från 2007 och framåt. Även dessa rubricerades som mordbrand. Det kom också till polisens kännedom att mannen använt bilderna i sitt extrajobb som frilansfotograf.

Den 29 oktober 2009 dömdes mannen till rättspsykriatisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordbrand.

/Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar