torsdag 1 augusti 2013

Flygfotografering och tillstånd för publicering

En sak som är lätt att glömma i dessa dagar när det kalla kriget fallit i glömska och risken för att vårt land attackeras av en främmande makt är mycket liten, är att det fortfarande krävs tillstånd för att publicera flygfotografier. Allt fler skaffar radiostyrda helikoptrar med kameror och både fotograferar och filmar med dessa. Innan man publicerar bilder och videos så bör man dock skaffa sig en uppfattning om vad det är som gäller.

Flygfotografering

Vi ska ta det hela i rätt ordning. Får man fotografera hur som helst från luften numera? Det hela regleras i en lag, Lag (1993:1742) om skydd för landskapsinformation, som förutom flygfotografering även reglerar sjömätning och en del annat. I lagen anges "flygfotografering eller liknande registreringar", men för enkelhetens skull kommer vi att skriva flygfotografering, flygbilder, etc. Men det gäller alltså även det som lagen kallar liknande registreringar.

I anges att fotografering från luftfartyg inom av regeringen speciellt utsedda restriktionsområden inte får ske när det råder höjd beredskap eller liknande. Om Sverige är i krig eller krigsfara får regeringen även föreskriva att sådant förbud gäller i andra områden än dessa restriktionsområden. Den som ansvarar för att så inte sker är då befälhavaren på luftfartyget. Alltså finns det inget hinder för fotografering från luften när Sverige inte befinner sig i höjd beredskap eller krig. Att flygfotografering normalt är tillåten även inom restriktionsområdena tillkom genom en ändring av ovanstående lag 2008-01-01, föreslagen i Regeringens proposition 2006/07:116 Anledningen som anges av regeringen är teknikutvecklingen, tillgången till fri information och den goda säkerhetspolitiska situationen för Sverige.

Spridning

I i samma lag anges att flygbilder, kartor i större skala än 1:100 000 och liknande, inte får spridas utan tillstånd av regeringen eller av regeringen utsedd myndighet. Tillstånd skall i allmänhet ges, om man anser att spridningen inte kan medföra skada för Sveriges totalförsvar. Regeringen eller av regeringen utsedd myndighet får medge undantag från kravet på tillstånd.

Straff

I samma lag anges i att: "Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet utför flygfotografering eller liknande registrering från luftfartyg i strid med vad som föreskrivs i 4 § döms till böter eller fängelse i högst sex månader." I ringa fall döms inte till ansvar enligt detta. 10§ avser spridning och där anges att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet sprider flygbilder som inte får spridas enligt eller döms till böter eller fängelse i högst ett år. Detsamma gäller där som för fotograferingen, att i ringa fall döms inte till ansvar. Dock gäller för båda att dessa straff endast gäller om gärningen i sig inte är belagd med straff enligt brottsbalken.

Flygbilder som tillkommit eller spritts genom ett förfarande som utgör ett brott mot denna lag skall förklaras förverkade. Detsamma gäller föremål som använts vid brottets genomförande. Det innebär att kamerautrustning och flygplan kan komma att beslagtas om man anses bryta mot .

Tillstånd

Tillståndsgivningen för flygbilder regleras i Förordning (1993:1745) om skydd för landskapsinformation där det i anges att Försvarsmakten är den myndighet som handhar tillståndsfrågor gällande flygbilder. I 11§ anges även att Försvarsmakten har rätt att medge kommuner, myndigheter, företag och andra undantag från kravet på tillstånd. Rent praktiskt handhas tillståndsförfarandet av Underrättelse- och säkerhetsavdelningen på den militärregion som ditt län tillhör. Dessa är:

MR N - Militärregion nord - Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län
MR V - Militärregion väst - Värmlands, Örebro, Västra Götalands och Hallands län
MR M - Militärregion mitt - Gävleborgs, Dalarnas, Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Södermanlands och Gotlands län
MR S - Militärregion syd - Jönköpings, Kalmar, Kronobergs, Östergötlands, Blekinge och Skåne län

Mer information om själva tillståndsförfarandet finns på försvarsmaktens sida Flygfotografering och tillstånd för bildspridning

Summering

Du bör alltså tänka till lite innan du flyger och fotograferar och sedan publicerar ditt material.

Flygfoto. Fotografen innehar självgranskningsrätt för flygfotografier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar