onsdag 7 augusti 2013

Objektivtillbehör

När man bygger upp sin kamerautrustning så kommer ofta frågan vilka tillbehör man bör ha till sina objektiv. Det beror såklart på lite vilken typ av objektiv det är, men jag tänkte att vi kunde titta lite på frågan rent generellt.


Till att börja med bör man alltid ha ett bakre lock på sitt objektiv när det inte används. Oftast följer det med ett när man köper objektivet. Ha gärna ett eller ett par i reserv, ifall något skulle komma bort. Använd det alltid när objektivet inte sitter på sitt kamerahus, alltså oavsett om objektivet ligger i kameraväskan eller står på en hylla hemma. Det är alltså inte att rekommendera att göra som pressfotograferna och att låta objektivet stå med bakändan upp i kameraväskan, utan lock. Man får ha i beaktande att dessa rengör sina linser ganska ofta och skickar regelbundet in dem för en noggrannare rengöring och kontroll.

Objektivlock används också när objektivet inte sitter på kameran. Sätt dit locket när objektivet står på en hylla hemma, eller när du reser. När du använder det så rekommenderar vi att använda ett UV-filter, och en av anledningarna är just att skydda frontlinsen. Att ta av och sätta på objektivlocket är både tidsödande och irriterande, och ökar risken dramatiskt för att du ska tappa bort originallocket till objektivet.

UV-filter, ett filter som tar bort UV-strålar i ljuset och som minskar det ljusfenomen som brukar kallas haze, som i sin tur ger upphov till oskärpa. Sätt ett UV-filter på objektivet när det är nytt, och låt det om möjligt sitta kvar så länge du använder det.
 
Stativfäste, på teleoptik och viss makrooptik är det vanligt att objektivet har möjlighet till eget stativfäste. Du sätter då objektivet på stativet och kamerahuset hänger fritt bakom. Det beror på att förhållandet i vikt är sådant att det finns risk att det tunga teleobjektivet skadar kamerans objektivfattning. Till vissa objektiv får man köpa till stativfästet, till andra följer det med. En fördel med att använda ett stativfäste är att man mycket lätt vrider kameran till vertikalt läge.
 
Motljusskydd är ett vanligt tillbehör och finns till de flesta objektiv. Motljusskyddets uppgift är att att skydda objektivet från ljusstrålar som kommer från andra håll än från motivet. Ljus som kommer in i andra vinklar kan studsa omkring inne i objektivet och ge upphov till störande ljusfläckar på bilderna. Motljusskyddet skall vara anpassat för objektivet, både i diameter och längd och är längre ju längre brännvidd man har. Vissa är runda, andra är blomformade. Det blomformade har sin form från att man ska ge ljuset lika lång väg till alla delar av bildsensorn. I hörnen är vägen längre, så för att kompensera det är motljusskyddet lite kortare där. Därav får det sin karakterisktiska form. Vilken form motljusskyddet har beror delvis på objektivets konstruktion, om frontlinsen snurrar vid fokusering eller ej. Motljusskydd följer med till vissa objektiv och till andra får man köpa till det.
 
Vid resor är det bra att ha en väska att lägga sitt objektiv i. Du kan då packa det i din vanliga packning utan att vara lika rädd att det skadas. Till dyrare teleoptik finns det modellanpassade väskor, till andra finns universalmodeller att köpa där man väljer efter längd och diameter.

En kamerarem för objektiv, som vi nämnde tidigare om stativfästen så är vissa teleobjektiv så stora och tunga att de riskerar att skada kamerans objektivfattning. Detsamma gäller givetvis om man bär kamera och objektiv i kamerans rem. Därför har sådana objektiv ofta infästning för en egen rem, som du kan bära båda i eller låta kameran hänga på objektivet. Tänk på att välja en kamerarem som är behaglig att bära och ergonomiskt riktigt, då du kommer att få problem med axlar och nacke annars.

Effektfilter

ND-filter
Förutom UV-filter kan man välja att använda andra filter på sina objektiv. Ett av de jag använder mest är gråfilter, eller ND-filter. Det är ett filter som minskar ljuset som når in till kameran utan att påverka färgerna. Anledningen är att man ibland vill använda sitt ljusstarka objektiv fullt öppet även dagtid, och då hamnar man ofta i läget att kamerans snabbaste slutartid inte räcker till. Bilden blir överexponerad. Man har då att välja på att minska bländaren, vilket man ofta in vill då det för med sig längre skärpedjup, eller att minska ljusinsläppet med ett filter. Om man vill fotografera vatten som rör på sig så vill man ofta ha en ganska lång slutartid, och då kan man hamna i det omvända läget, dvs att objektivets minsta bländare ändå är för stor. Då kan man också använda ND-filtret för att uppnå sin effekt. Ett ND2 släpper igenom 50% av ljuset och ger således ett bländarsteg i skillnad, ett ND4 25% och två steg, osv.

CPL-filter
Ett cirkulärt polarisationsfilter används för att ta bort blänk i vatten och andra blanka ytor samt att förstärka kontraster mellan himmel och moln. Mycket användbart i vissa lägen, och man vrider och justerar filtret för att få rätt effekt.

Närbildslins
En närbildslins eller close up-filter är ett förstoringsglas som man sätter fram i filtergängan på sitt objektiv. På så sätt kan man använda det ungefär som ett makroobjektiv. Styrkan anges i dioptrier och det är vanligt med +1, +2, +3 och +10.

Det finns även andra typer av kamerafilter, som t ex stjärnfilter, tonade gråfilter m fl.

Om du söker objektivtillbehör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar