fredag 16 augusti 2013

Kan man fotografera och flyga Viggen samtidigt?

Vi har i ett tidigare inlägg berättat om den omfattande svenska fotospaningen mot Sovjetunionen under det kalla kriget och användningen av bland annat den amerikanska kameran CA-200. Det var dock inte bara spaningsversionerna SF 37 och SH 37 av Viggen som gav värdefulla fotografier av "främmande makt". Jaktpiloterna som flög jakt- och attackversionerna av Viggen var utrustade med enkla handkameror som man vid behov plockade fram och använde. Sådana fotografier avslöjade, den enkla metoden till trots, både nya fartygstyper och nya flygplan, såväl som antenner och vapensystem på fartyg och flyg. Bilderna användes senare för utvärdering av interna underrättelseavdelningar, men också som bytesvara i underrättelsehandel med andra länder.

Kameran som användes var enligt uppgifter på internet en Contax 137. När denna släpptes 1980 var den minst på marknaden för automatiska systemkameror i småbildsformat. Den var försedd med optik från Carl Zeiss med Contax/Yashicas egen fattning.

En sak som lät tala om sig var när Flygvapnet blev först med att fotografera det nya ryska flygplanet Backfire 1978. En bild publicerades sedemera öppet, men det fanns även ett antal detaljfoton från olika vinklar som användes för utvärdering av vapensystem och annat, och som var heta på bytesmarknaden.

Allting har dock sitt pris, och så även den svenska fotospaningen mot främmande makt. Ett inte så gammalt exempel på det är när en svensk spaningspilot 1996 dödskraschade vid en passage på låg höjd över en rysk kryssare.

Källa: Mikael Holmström "Den dolda alliansen", Contax 137



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar