onsdag 14 augusti 2013

Högdagervarning

En mycket bra funktion som finns i många kameror är högdagervarning. Högdagrar är de ljusa partierna i en bild, som är så ljusa att de visas som vitt eller väldigt nära vitt. Även om man kan förändra mycket i efterhand i en bild så är det så att det kameran ser som vitt och som är registrerat som en vit pixel, det förblir vitt. Det finns helt enkelt ingen annan information som går att förändra. En pixel som är röd kan man förändra genom att ljusa upp den till ljusrött, eller mörka ned till mörkrött. Men är det vitt så är det vitt.

Därför kan det vara bra att använda funktionen högdagervarning. När du tagit en bild och tittar på displayen så kommer alla partier som varit för ljusa för att kameran ska kunna registrera dessa korrekt att blinka i vitt. Du vet då att du måste försöka komponera om bilden, eller ändra inställningarna i kameran för att få en korrekt exponering över hela bilden. Om du fotograferar i RAW-format kan högdagervarningen fungera på annat sätt.

Sök i din kameras manual för att se hur du slår på funktionen Högdagervarning, eller Highlight alert som den kan heta på engelska.

Fotofyndet - Vi har kameratillbehören du behöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar