söndag 18 augusti 2013

Söndagstips: Rankleven i Borgsjö, Ånge kommun

Rankleven, en välkänd profil för den som brukar åka västerut på E14 från Sundsvall mot inlandet. Beläget i Borgsjö ligger det på Ljungans södra sida, 350 m högt med ett vertikalt stup som är imponerande högt. På berget ligger också en tv-mast som syns tydligt.

1997 skapades ett naturreservat runt Rankleven. Reservatet, som är ca 52 hektar stort, syftar till att behålla den speciella vegetation som finns runt berget. Dess läge och form gör att solen aldrig når vissa delar av sluttningen, vilket fått till följd att alpina växter som annars endast syns i fjällvärlden växer här. Redan i mitten av 1800-talet uppmärksammade botanister att Ranklevens flora var speciell.

Det som är slående för en som inte är kunnig inom botanik är dock utsikten, som är fantastisk. Jämfört med Bergåsen och Getberget, som båda återfinns på Ljungans norra sida, ger Rankleven en annan vy längs Ljungandalen. Dock är jag lite kritisk till att man satt staket längs stupet och valt att behålla ett antal stora och yviga tallar på utsidan om detta. Det innebär att för oss som har ett fotointresse är vinklarna ganska få, om man inte ska få med en eller flera träd i bilden.

Vandringen upp på berget är krävande och inget för den som har krämpor i benen eller andra åkommor som påverkar orken. På vägen ner är det bra om man är minst två och kan hjälpa varandra i vissa branter. Om man är frisk och kry och vill ha vacker utsikt så rekommenderar jag ett besök på Rankleven! Om inte tipsar jag om Getberget istället, dit vägen är betydligt lättare och man dessutom kan köpa sig en glass eller en kopp kaffe att avnjuta till utsikten.

GPS-koordinater till parkering (WGS 84 decimal lat, lon): 62.51008, 15.96542
Kör vägen mellan Erikslund och Ljungaverk på södra sidan av Ljungan. Se blå skylt med Rankleven, ca 3 km från bron över Ljungan vid Erikslund. Kör upp, parkering finns utmärkt.

Information på Länsstyrelsens hemsida, Rankleven - markerad profil i Ljungandalgången


Stigen är väl utmärkt upp till Rankleven

Vindskydd och fikabord

Utsikt över Ljungandalen

Utsikt över Ljungandalen




Dammen i Johannisberg, 500 mm brännvidd

Branten sedd nedifrån

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar