måndag 12 augusti 2013

Expedition Tiger, del 3

Ikväll kl 20.10 sänds den tredje och sista delen av serien Expedition Tiger på SVT:s Kunskapskanalen, och programmet blir därmed tillgänglig på SVT Play. Vi har tidigare berättat om del 1 och 2 i denna BBC-serie om den bengaliska tigern och dess bestånd i det tidigare helt slutna landet Bhutan. Originaltiteln för serien är Lost Land of the Tiger och den producerades 2010 av BBC One.

Bhutan är ett kungadöme i Asien, som ligger inklämt mellan sina stora grannar Kina i norr och Indien i söder. Landet bildades redan under 1600-talet och stod från 1800-talet och fram till 1949 under brittiskt och indiskt inflytande. Den norra delen av landet är mycket bergigt och har två toppar som är mer än 7000 meter över havet. Den södra delen är inte lika bergigt, och det är i detta bördiga område och i den centrala högplatån som majoriteten av landets 670.000 innevånare bor. Totalt utgör landets areal 38394 km2, dvs ungefär 8-9% av Sveriges yta. Bhutan är fortfarande ett av världens mest slutna länder, och det är mycket svårt att som utlänning få besöka landet.

Landet anses stå under Indiens militära beskydd, och det är Indien som utbildar Bhutans armé. Styrkorna består av armén, Royal Bhutan Army, polisen, Royal Bhutan Police, kungliga livgardet och den paramilitära skogsvaktarkåren. Skogsvaktarkåren är en del av Bhutans väpnade styrkor som har en viktig roll att spela i skyddet för tigern i landet.

http://www.svtplay.se/expedition-tiger

Sibirisk tiger, fotograferad i djurpark
Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar