lördag 24 augusti 2013

Se världen som Stanley Kubrick?

När demonregissören Stanley Kubrick gjorde filmen Barry Lyndon 1975 hade han en idé om att filma en scen med endast ett stearinljus som ljuskälla. För att möjliggöra detta var man tvungna att hitta ett extremt ljusstarkt objektiv. Det gjorde man också, i det för NASA framtagna Carl Zeiss 50mm/f0.7. För att ge lite perspektiv på ljusstyrkan i f0.7 så kan man jämföra med ett kitobjektiv för en vanlig systemkamera i konsumentklass. Denna har ofta f3.5 som största bländare vid 18mm, f6.3 vid 55mm. f0.7 släpper in 25 gånger mer ljus än f3.5, och hela 81 gånger mer än f6.3, vilket är en mer rättvis jämförelse eftersom brännvidden var jämförbar (50mm mot 55mm).

Carl Zeiss 50mm/f0.7 var framtaget för det amerikanska rymdprogrammet Apollo för att fotografera månens baksida 1966. Totalt tillverkades enligt uppgift tio exemplar, sex till NASA, ett som man behöll själv och återstående tre såldes till Kubrick. Denne modifierade objektivet för att passa en Mitchell BNC-kamera, vilken också modifierades för att passa objektivet.

Det tyska företaget P+S Technik erbjuder nu en möjlighet att hyra en kamera med denna optik. Förbered dig dock på att öppna plånboken i vidöppet läge. Objektivet hyrs ut tillsammans med en kamera, och på hemsidan finns ingen uppgift om pris för paketet, men priset för att hyra enbart kameran ligger på ca 6900 kr per dag (€750).

Carl Zeiss är en gammal anrik tysk optikindustri, som grundades av Carl Zeiss i staden Jena 1846. Efter en serie händelser i samband med slutet av andra världskriget delades företaget upp i två delar, en på östsidan och en på västsidan. Efter Tysklands sammanslagning slogs dessa samman igen och koncernens huvudkontor ligger idag i Oberkochen. Företaget anses av många vara en av världens absolut ledande inom optik.

Bild på objektivet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar