söndag 22 februari 2015

Svensk frilansjournalist frisläppt i Syrien

Den svenske frilansjournalisten Joakim Medin, som var på reportageresa i Syrien tillsammans med en kurdisk journalist och en tolk, tillfångatogs av den syriska armén den 15 februari. Genom en fångväxling har Medin och tolken nu frigivits, berättar bland annat Aftonbladet.

Enligt Medin hölls han till en början fången i staden Kamishly och flögs sedan till huvudstaden Damaskus, där han förhördes av landets säkerhetstjänst. Han har under tiden i fångenskap inte fått veta något om vad som ska hända och satt unde de första dagarna i en mörk och fuktig isoleringscell. Han är dock noga med att påpeka att han behandlats korrekt, men att han såg många fara väldigt illa på den plats där han hölls fången den första tiden.

Kurdiska styrkor uppges ha tillfångatagit en högt uppsatt arméofficer, för att kunna ha i en byteshandel med svensken och hans tolk. En lyckad taktik skulle det visa sig.

Medin berättar vidare för Aftonbladet att han har för avsikt att ta sig in i Syrien igen, då det finns mycket att rapportera om, och bara det faktum att en person, speciellt en utländsk medborgare, kan bli arresterad och bortförd utan anledning gör att jobbet måste fortsätta.

/Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar