onsdag 11 februari 2015

SCA:s VD avgår

Det här har varken med foto eller andra ämnen som vi brukar skriva om i den här bloggen att göra, utan är mer en nutidsreflektion. Jan Johansson, skogskoncernen SCA:s VD, avgår på grund av de utredningar som nu företas mot företaget och dess ledning. Ledningen har använt företagets tillgångar, som exempelvis det egna flygplanet, för privata resor. Det har bland annat nämnts resor till fotbolls-VM i Brasilien och till Formel 1-tävlingar och i sällskapet har då ingått familjemedlemmar, leverantörer och kunder. Företagets jaktanläggning i Jämtland har också fått skarp kritik, då den har kostat en ansenlig mängd pengar och vars enda syfte är rekreation för ledning och kunder. Förutom den egna anläggningen förfogar ordföranden Sverker Martin-Löf över en anläggning som företaget äger men som Martin-Löf har nyttjanderätt på till sin död. För oss som bor och verkar i SCA:s gamla hemområde i Medelpad är påkostade jaktresor och lyxiga anläggningar i Jämtland ingen nyhet.

Fakta i det här fallet började komma fram efter en granskning av Dagens Nyheters ekonomiredaktion, som enligt bland andra Leif GW Persson är ytterst kompetenta i sådana här fall och som tidigare bland annat avslöjat Trustorhärvan. Som vanligt när sådana här avslöjanden sker så utses en syndabock för att få tyst på mediadrevet. I det här fallet fick det bli vd Jan Johansson, som meddelat att han avgår och ersätts av en intern kraft redan den 1 mars. Styrelsens ordförande Sverker Martin-Löf meddelade redan när vindarna endast uppgick till mild bris att han inte ställer upp för omval vid kommande bolagsstämma.

Problemet är bara att det här inte är begränsat till dessa två herrar. Man har en kultur i hela SCA:s bolagsledning som är helt skev och jag såg en jämförelse med gamla tiders träpatroner som inte känns helt tagen ur luften. Man har bland annat bjudit med koncernens revisorer på resor och jakt, vilket ju såklart kan strida mot deras uppdrag att granska verksamhet och räkenskaper. Om någon skall upptäcka felaktig användning av bolagets tillgångar, vilket en privat resa till Brasilien ändå får anses vara, så är det revisorerna. Då är det ju inte bra att dessa har en privat relation med bolagsledningen och att man dessutom varit med på andra resor själva, som också har tveksamma grunder.

Jag tror och hoppas att den här saken inte är utagerad i och med Johanssons avgång och att Martin-Löf smiter ut bakvägen. Jag kräver inte att alla i de tre översta chefsskikten i koncernen ska avgå och att revisorerna får offentlig prygling, men det måste till en förändring av tankesättet i dessa kretsar.

Det gamla talessättet "Mycket vill ha mer" kommer ju raskt i åtanke.

Skogskoncernen Svenska Cellulosa Aktiebolaget, SCA bildades 1929 av ingen mindre än tändstickskungen Ivar Kreuger, som slog samman de så kallade Sundsvallsbolagen (Essviks AB, Skönviks AB, Sunds AB, Svartviks AB och Östrands AB), Munksund AB, Holmsunds AB och Kramfors AB, till en koncern. Idag omsätter SCA koncernen 89 miljarder SEK och är Europas största privata skogsägare med en yta motsvarande halva Nederländerna.

Christer Hägglund
Aktieägare (förvisso mindre än 10st, men ändå)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar