fredag 27 februari 2015

Rekord i diskade bilder i World Press Photo

Petapixel.com skriver att i årets World Press Photo, den mycket prestigefyllda tävlingen för pressbilder, blev hela 20% av de inskickade bilderna diskade. Detta på grund av det man kallar oetisk bildbehandling. Jämfört med förra året är detta en fördubbling, då åtta procent föll offer för samma bedömning då.

Reglerna i tävlingen motsvarar det som är standard i branschen, vilket säger att du exempelvis inte får digitalt manipulera bilden med klonverktyg eller annat. Du får inte heller förändra ljus och kontrast i bilden så att delar av bilden döljs helt. Fotograferna som skickat in bilder som diskats har meddelats via e-post.

För att visa tydligare inför kommande tävlingar vad som är ok och inte, går nu National Press Photography Association (NPPA) ut med en vädjan om att de fotografer som fått sina bilder diskade skall publicera dem, så att andra får se exempel på bilder som inte godkänts.

Fotojournalistiken dras nu med ett trovärdighetsproblem och det är viktigt att alla hjälps åt med att dra åt samma håll när det gäller vad som är ok och inte. Bildbyråer världen över, som Getty och AP, har skärpt sina regler på senare år om vad som är acceptabelt och inte när det gäller efterbehandling. NPP och World Press Photo skall tillsammans hålla en konferens i ämnet. När och vilket namn den får är inte klart ännu men det kommer troligen att ske under hösten i New York.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar