onsdag 28 december 2016

Recension: Andra världskriget 1939-1945 Atombomben, av Ulf Sundholm

Jag har äntligen fått tid att läsa Ulf Sundholms bok "Andra världskriget 1939-1945 Atombomben: den svenska tungvattenutvinningen & svenska Svedopren Gummifabriken" som jag köpte tidigare i år. Boken handlar om Stockholms Superfosfat Fabriks Aktiebolag i Ljungaverk och dess produktion under andra världskriget, av bland annat tungt vatten för atomforskning och syntetiskt gummi.

Ulf Sundholm kommer själv ifrån Ljungaverk och äger idag det fabriksområde som fosfatbolaget en gång bedrev sin verksamhet på. Dessutom äger han det arkiv som fördes, och det är till stora delar här han funnit underlaget till sina böcker.

Sundholm har ingen bakgrund som författare eller journalist, och det märks i sättet han skriver på. Särskrivningar är ganska vanliga och användandet av versaler är inkonsekvent och skiljer sig lite från gång till gång vid samma ord. Detsamma gäller dispositionen i boken, där det fladdrar lite fram och tillbaka i tid och handling. Boken illustreras av många bilder från bolagets arkiv, blandat med illustrativa svartvita bilder tagna i nutid, av Ulf själv eller hans son Jerry.

Det finns många referenser till den norska produktionen av tungt vatten vid Norsk Hydros anläggning i Rjukan, den som är mest känd som målet för det sabotage som Hjältarna från Telemarken genomförde i februari 1943. Produktionen i Rjukan liknade mycket den i Ljungaverk, men var dock avsevärt större.

Uppgifterna som boken bygger på är mycket intressanta och jag tror absolut att det finns en stor sanningshalt i dem. Dock känns det spontant, utan att veta varifrån vilka uppgifter kommer, som mycket hörsägen och saker som gamla arbetare berättat om. I diskussioner i ämnet på nätet har Sundholm varit undvikande i att svara på frågor om detta, men hänvisat till att han kommer att göra det.

Vissa avsnitt är berättelser om disponent Carlsson. Dessa bygger också på anteckningar i arkivet och i vissa fall på återberättade historier, som dramatiserats till att berättas av disponenten själv. I en del fall känns det också som att Sundholm drar ganska stora politiska växlar på verksamheten i Ljungaverk. Att verksamheten här skulle ha påverkat Sveriges möjligheter att stå utanför kriget t ex.

Slutkontentan av mina intryck är i alla fall positiva, det är ett stycke intressant industrihistoria och lokalhistoria, och den är helt klart läsvärd. Sedan om den kvalificerar in som den vetenskapligt historiska undersökning som man får intryck av har varit målet är jag lite mer osäker på.

Betyg: 3/5.

Länk till boken hos Adlibris: Andra världskriget 1939-1945 Atombomben : den svenska tungvattenutvinningen & svenska Svedopren Gummifabriken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar