tisdag 20 december 2016

Ett portabelt porträttkit

För oss som fotograferar händer det någon gång emellanåt att man blir ombedd att ta ett porträtt. Om man är i början av sin utvecklingskurva så slår man ut den inbyggda blixten och tar en bild, och känner sig jättenöjd. När man lär sig mer så inser man att det finns så mycket mer att göra med ett porträtt. Problemet är att då behöver man, förutom kunskap, lite prylar. Inte mycket, men några saker i alla fall.

En extern TTL-blixt är det många som har, som man sätter i blixtskon på sin kamera. Exempelvis MeiKe MK-600 för Canon eller MeiKe MK-910 för Nikon. Om man snabbt vill förbättra sina bilder så är möjligheten att flytta bort blixten från kameran en sak som ger en drastisk förbättring. I fortsättningen visas exempel för Canon, men motsvarande produkter för Nikon finns också, och i vissa fall passar dessa även Sony, Olympus och Pentax.

MeiKe extern kamerablixt för Canon

För att kunna styra sin TTL-blixt på avstånd så behöver man någon form av styrning. Tidigare var sk TTL-kablar vanliga. Idag har vi så bra trådlösa överföringar att jag ser ganska liten anledning att använda kabel. För att styra sin Canon TTL-blixt så kan man köpa ett paket med Blixtutlösare för Canon. Detta paket består av 2st enheter och den ena kan användas som sändare och den andra som mottagare på kameran. Man får då full automatik, precis som när man använder den inbyggda blixten eller har sin externa blixt på kameran. Vill man så kan man gå över och köra manuellt, men tills man känner sig trygg med det så fungerar TTL-automatiken helt ypperligt. Om man vill köra två blixtar med detta paket så kan man köpa till en speciell sändare, Blixtkontrollenhet för Canon, som har en LCD-display som tydligt visar vilka inställningar man använder, med mera. Eftersom båda enheterna i paketet fungerar som både sändare och mottagare så kan man istället använda båda dessa som mottagare, om man köper en separat sändare, eller ha en i reserv.
Blixtkontrollenhet för Canon

Nu har vi flyttat iväg blixten från kameran och vi kan kontrollera den. Problemet med blixtljus är att det ofta är väldigt hårt. Det ger tydliga skuggor med stark svärta, och behöver ofta diffuseras, mjukas upp. Det finns ett par olika sätt att lösa det, antingen med en softbox, som t ex Softbox för extern blixt, som även innehåller ett fäste som du kan använda på vanliga blixtstativ. Ett annat alternativ är att använda ett vitt paraply. Då behöver man också någon form av fäste, som t ex Blixthållare för extern blixt för att kunna sätta det på ett stativ. En sista lösning är att ha ett fäste med en standardfattning. Två vanliga fattningar för ljusformare i studio är Bowens och Elinchrome. Köper man studioblixtar med Bowens-fäste så skaffar man sig softboxar, snootar, mm med med ljus Bowens välkända bajonettfäste, och då kan det vara praktiskt att kunna nyttja dessa även om man tar med sig sin porträttutrustning utomhus. Därför finns det också en Blixthållare med Bowens-fäste.

Blixthållare med Bowens bajonettfäste

Till sist kan det vara bra att ha något att sätta blixten på. Ett vanligt blixtstativ går bra, om det inte blåser för mycket. Ett annat alternativ är att använda ett kamerastativ, som ofta har en betydligt större yta för fötterna, och därmed står betydligt stadigare än vad blixtstativet gör. Tänk då på att om du ska montera hållaren för softbox eller någon annan liknande håller på kamerastativet så behöver du en så kallad spigot. Det är den lilla adaptern som ser ut som toppen på blixtstativet, där man skruvar fast sin hållare. En sådan ingår i flera av våra satser med hållare, men kom ihåg att kontrollera det!

Spigot, för att omvandla ett kamerastativ till ett blixtstativ

Det var lite om hur man kan ha en viss beredskap för att ta ett porträtt när man blir ombedd. Jag har alltid ett kamerastativ med spigot och en softbox liggande i bilen. Om jag har kameraväskan med mig så kan jag lösa ganska många uppgifter direkt.

Välkommen till oss på Fotofyndet!

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar