tisdag 6 december 2016

Blixtstyrning med YongNuo

Blixtstyrningsprodukterna som vi idag säljer från YongNuo är så flexibla och  mångsidiga att det nästan är svårt att få överblick. Men vi tänkte göra ett försök i alla fall.

Man kan säga att blixtstyrningsprodukterna som vi har går att dela in i två delar. Dels 560-systemet, som saknar TTL-funktionalitet, och dels 622-systemet som har TTL. Om vi börjar med att definiera TTL-funktionalitet så betyder det, som många vet, Through The Lens, genom objektivet. När kameran ser att motivet är upplyst skickas en signal till blixten som stänger av sig. En blixtautomatik helt enkelt. Många, bland annat jag, föredrar att köra blixtar manuellt för att få maximal egen inverkan på hur resultatet blir. Behöver man då ha TTL? Egentligen inte, förutom om man vill använda HSS, High Speed Sync. Det ger möjlighet att ha extremt korta slutartider när omgivningsljuset är starkt, som t ex vid porträttbilder utomhus på sommaren. På bilderna nedan ser man märkning vilken grupp respektive mottagare är inställd på. Det är ett sätt att underlätta hanteringen i mitt eget system som jag tycker fungerar utmärkt. Med det sagt börjar vi titta på de två systemen.

560-systemet

YN560-TX

Hjärnan i 560-systemet kan man säga är blixtkontrollenheten YN560-TX. Den kan styra upp till sex olika grupper med blixtar, som var och en kan styras individuellt från kontrollenheten. Av/på, blixtläge, zoom och effekt (1/128 - 1/1) kan ställas in på kompatibla blixtar. Varje grupp kan i sin tur bestå av flera blixtar, men alla blixtar i en grupp regleras gemensamt.
Kontrollenheten YN560-TX. Här ser man grupperna D, E och F.

YN560IV

YN560IV

Kraftfull blixt med 58 i ledtal. Inbyggd radiokontrollenhet, som gör att blixten kan styras med YN560-TX. Den har dessutom en masterfunktion som gör att du kan styra andra blixtar med en YN560IV, på samma sätt som du kan med YN560-Tx. Dock har du bara tillgång till tre grupper, till skillnad mot TX-modellens sex. Du kan alltså ha en YN560IV på kameran och kontrollera tre andra grupper med blixtar samtidigt.

YN560III

Föregångare till IV, med samma egenskaper förutom att den saknar masterfunktionen. Den kan alltså bara användas på kameran ensam, eller styras av YN560-TX och/eller YN560IV.

RF-605

Enkel mottagare för blixtar som inte är kompatibla med 560-systemet. Tillgång till sex olika grupper. Alla blixtar med manuell inställning fungerar. Till skillnad från kompatibla blixtar kan man endast utlösa manuella blixtar, ej reglera effekten på dem. Inställbar som sändare, mottagare eller både och. Uttag för PC-synckabel gör att mottagaren går bra att använda på exempelvis studioblixtar.
Mottagare RF-605, här med ett stöd som inte medföljer mottagaren.

RF-603

Äldre mottagare som saknar inställning av grupper, vilket innebär att du kan utlösa blixtar med den, men inte välja vilka blixtar som skall utlösas. Ibland är det inget problem och då kan det vara bekvämt att använda denna prisvärda mottagare. Kanal ställs in med mikrobrytare.
Mottagare RF-603

RF-602

En annan äldre typ av mottagare som inte är kompatibel med RF603. Alla andra produkter som beskrivits ovan är omställbara mellan 602 och 603, så man kan använda båda delarna men inte samtidigt. Saknar grupper. Kanal ställs in med mikrobrytare.

Mottagare RF-602


622-systemet


YN622C II

Andra generationen av mottagare i 622-systemet. Som sagt med TTL-kompatibilitet. Säljes parvis och kan användas som både sändare och mottagare. Sju kanaler och tre grupper. Kanal och grupp ställs in med knappar på enheten. Avancerade funktioner ställs in i kamerans inställningsmeny för extern blixt när enheten används som sändare. Har två lägen, 622 och 560. I 622-läget har den tillgång till TTL-funktioner och grupperna A, B eller C. I 560-läget fungerar enheten som en vanlig mottagare i 560-systemet, i grupperna A, B, C, D, E eller F. Effektreglering möjlig på TTL-kompatibla blixtar.

Tre mottagare YN-622, de två till vänster är av den nyare typen (II),
medan den längst till höger är av den äldre typen. Endast mottagare
av generation II kan ta emot signaler från 560-systemet. 


YN622C-TX

Sändare för 622-systemet. Med stor och tydlig display där man ställer in av/på, blixtläge, effekt vid manuella inställningar, blixtexponeringskompensation vid TTL, zoom, etc. Har även ett proxyläge där den kan skicka signaler från 560-systemet till 622-systemet. Om man ska ha möjlighet att ställa in effekten krävs TTL-kompatibla blixtar.


Som synes är kombinationsmöjligheterna i det närmaste oändliga, vilket gör att man kan välja att investera i de produkter man har behov av, men också har goda möjligheter att använda befintlig utrustning.

Exempelvis om man har en TTL-blixt, original eller annan, och en manuell slavblixt som man vill komplettera. Köper man då ett paket med YN560-TX och 2st YN560IV, kan man välja mellan att köpa till 2st RF605 mottagare för att utlösa de två befintliga blixtarna med manuella inställningar, eller 2st YN622-mottagare och få tillgång till effektreglering på TTL-blixten. Dessutom går YN622-enheterna att använda en som sändare och en som mottagare, vilket ger möjlighet att fjärrutlösa TTL-blixten med full automatik och tillgång till High Speed Sync.

Även om man ska investera i nytt rekommenderar vi att man inte köper för många likadana produkter, utan tänker på mångsidighet. Kan två produkter lösa samma uppgift kanske man kan titta på olikheter och vilka andra uppgifter den ena eller andra kan lösa. Ledtal (hur kraftig blixten är) kontra storlek/vikt och pris är andra egenskaper som bör beaktas.

Har du speciella frågor om våra blixtsystem? Maila till oss så svarar vi utförligt.

/Fotofyndet


Fotofyndet, blixttillbehör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar