lördag 31 december 2016

JK lägger ned ärendet med Lars Epsteins kamera

JK Anna Skarhed lägger ned misstankarna mot det två poliser som i somras beslagtog Dagens Nyheter-fotografen Lars Epsteins kamera och letade igenom bilderna på minneskortet. Efter händelsen anmälde DN poliserna till JK för brott mot Tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud.

Epstein bevakar händelser i Stockholm för DN och fotograferade på en kulturfestival. Efter beslaget meddelade poliserna att Epstein var misstänkt för ofredande av barn.

– Vad som är riktigt allvarligt är att poliserna förutom att stoppa en pressfotografs normala arbete, dessutom valde att gå igenom hans kamera. Det är ett tydligt brott mot grundlagens efterforskningsförbud, sa chefredaktören Peter Wolodarski då i den egna tidningen.

Men nu har alltså JK valt att lägga ner ärendet. En biträdande polisinsatschef hade fattat ett beslut om husrannsakan i kameran. Det finns inget i uppgifterna som tyder på att det ska ha gjorts i syfte att efterforska någon uppgiftslämnare. Anna Skarhed öppnar dock för nya tolkningar angående rätten att beslagta elektroniska apparater som innehåller information och säger att man kan få anledning att återkomma till detta i framtiden.

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar