torsdag 22 december 2016

Jakten på Röd Niklas

SVT i Västernorrland har gjort ett tv-inslag om Röd Niklas, en Saab B 18B från F14 i Halmstad som försvann under en flygning till Kiruna 1946.

I inslaget berättas om att resan började i Halmstad och skulle gå hela vägen till Kiruna. Redan vid lunchstoppet i Västerås blev det stopp på grund av dåligt väder. Någon dag senare fortsatte sällskapet om nio B 18 och en B 3 norrut. Man passerade Sundsvall och Örnsköldsvik, men i höjd med Nordmaling blev vädret sämre. När man nådde Piteå meddelade F 21 i Luleå att vädret var för dåligt för att landa. Det plan som låg först, med flottiljchefen, hann dock landa innan. Divisionschefen bestämde att man skulle vända och landa i Sundsvall istället. När man passerat Örnsköldsvik på väg tillbaka så meddelade Sundsvall att vädret var för dåligt för att landa där. Då meddelade divisionschefen "Nödlanda där ni kan!"

Åtta av de nio planen nödlandar i Härnösand, på Ångermanälven och på sjöar i ett ganska stort område. Men av Röd Niklas hörs inget mer. Ett av planen som som nödlandade i Härnösand bärgades 1979 och står idag utställt på Flygvapenmuseum.

Under många år har man trott att planet nödlandat och gått igenom isen i Bottenviken. Flyghistorikern Henrik O A Barkman har nu jobbat fram en alternativ teori, som presenteras i inslaget. En mycket intressant och faktagrundad teori, som han arbetat fram tillsammans med journalisten Marcus Berglund. Sommaren 2016 genomfördes sökningar efter planet och fler sökningar är planerade under vintern.

Se inslaget i sin helhet på SVT, Vad hände med Röd Niklas? Observera också att längst ned på sidan finns en dokumentär från 1980 som handlar om fallet. Det finns även en radiointervju med upphovsmännen på Sveriges Radio, Lyssna i P4.

Vi kommer självklart att fortsätta följa det här med största intresse!

/Christer

Saab B 18B på Flygvapenmuseum. Individen som idag står på muséet
är Röd David, som deltog i samma expedition som Röd Niklas, som
nödlandade i Härnösands hamn och som bärgades 1979.
Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar